Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Drie fabels over incontintentiemateriaal

Er gaan onder verzorgenden nogal wat fabels de rond over incontinentiemateriaal. TvV zet de drie grootste voor je op een rij.
inc.jpg

1. Een grotere maat verband, bijvoorbeeld XL, kan meer vocht opnemen

Niet waar: een te groot verband dat slecht past, maakt de kans op lekkage juist groter.

Wel doen: verwissel het systeem van de juiste maat vóór het verzadigd is. Controleer of de plakstrips goed aansluiten op de huid.

 


2. Extra inleggers in een verband voorkomt lekken.

Niet waar: dit leidt tot lekkage en huidirritatie. Bovendien is het oncomfortabel voor de cliënt.

Wel doen: kies in zo'n geval voor een zwaarder verband, met een grotere absorptiecapaciteit en een goede pasvorm.

3. Buikbandsystemen moet je aan de voorkant sluiten.

Niet waar: juist bij deze systemen kan gebruik achterstevoren veel voordelen bieden. Je maakt het bij sommige cliënten gemakkelijker en sneller los. Voortdurend plukken aan het verband en dit verband losmaken komen ook minder voor doordat de gladde kant nu aan de voorkant zit. Dat kan enige rust geven bij de dementerende. Bovendien sluiten de nieuwere ontwerpen goed aan bij de kleding: een broek hoef je niet meer uit te trekken voor het verwisselen van het systeem.

Wel doen: maak het systeem vast wanneer de cliënt in een tillift hangt. Terwijl de cliënt stabiel en veilig hangt, belast jij niet onnodig je rug. Het verzorgen van de huid is zo ook gemakkelijker omdat je overal goed bij kunt.

Bron: Toiletgang bij dementie - Auteurs: Aliëtte Jonkers en Paul van Houten.
Uitgever: Elsevier Gezondheidszorg

TvVOnline redactie

4 reacties

 • Tim Kruger

  Ondanks deze bovenstaande tips is het natuurlijk altijd mogelijk dat er wel eens een lekkage ontstaat. Het is daarom een goed idee om je matras te beschermen met een permanent verblijvende incontinentie matrashoes. Bij zorgmatras.com maken ze deze op maat voor je eigen matras.

 • Sander De Vos

  Ik wil even reageren. Zelf ben ik een jonge jongen van nog geen 30 en incontinent. Ik laat mijn leven niet lijdel door de aandoening wel betreur ik het dat steeds meer merk overgaan op de cotton feel ipv de plastic buitenkant. De cotton feel scheurt 'zweet' door en verschuift door de kleding. Zelf gebruik ik s'nachts altijd een extra inlegger in mijn incontinentie slip puur omdat alle materialen steeds duneer worden en in mijn ogen veel minder bescherming bieden. De slips die ik eerst smacht droeg gebruik ik nu overdag en nog moet ik met zeer regelmatig verschonen. Ik zou graag willen dat fabrikanten eens kijken naar mensen in de praktijk. En zou er dan totaal geen moeite mee hebben dat de materialen dikker worden vooral voor de nacht toch bijna niemand die dat ziet. Heb dat veel liever dan steeds me bed te moeten afhalen.

 • Michel Bouwens

  Als iemand in bed ligt belast je altijd op enige manier je rug. Ook al staat je bed hoog genoeg, als je iemand moet draaien belast je je rug. Of je dit nou op de juiste manier doet of op de verkeerde er is altijd een percentage aan belasting 

 • no-profile-image

  Willie

  Handig deze tips... maar de laatste klopt niet. Wanneer een bewoner in een passieve tillift hangt kan er echt geen inco aangedaan worden. De schrijver bedoeld vast: wanneer de bewoner in de (actieve) tillift STAAT kun je het ioncosysteem aan doen en de huid verzorgen.

  Maar op een ander moment (wanneer de bewoner in bed ligt) hoef je echt je rug niet te belasten... tijdens het omdoen van een buikbandsysteem, als het bed maar op jouw werkhoogte is.

Of registreer je om te kunnen reageren.