Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gratis handreiking voor goede begeleiding mantelzorgers

Zorginstellingen die een nog betere samenwerking met vrijwilligers en mantelzorgers willen, vinden hiervoor handvatten in een gratis online handreiking.
vrij

De handreiking ‘Stevig fundament als basis' van Vilans en MOVISIE gaat uit van het principe dat vrijwilligers de beste begeleiding krijgen op de plek waar ze werken. Dit geeft directe en korte communicatielijnen en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het functioneren van de vrijwilligers. Daarmee krijgen zij een duidelijke plek in de organisatie. Voor de rol van de coördinator vrijwilligerswerk betekent dit een andere invulling, die beter past bij de vraag van deze tijd. Hoe zorgorganisaties dit praktisch kunnen organiseren, lezen zij in de handreiking.

 

Welkom voelen

Optimaal samenwerken met vrijwilligers en mantelzorgers zorg lukt volgens Vilans alleen als zij hun organisatie daarop voorbereiden en inrichten. Dat betekent voldoende openheid en ruimte om familie en vrijwilligers een volwaardige plek te geven en hen te betrekken bij de verzorging. Ervoor zorgen dat zij zich welkom en gewaardeerd voelen en werken aan een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Een belangrijke rol hierin speelt de coördinator vrijwilligerswerk. Maar deze (vaak parttime) functionaris kan dat niet alleen. Vrijwilligers moeten binnen de organisatie een goed verankerde plek hebben en zowel verzorgenden als management moet zich betrokken voelen en zich voor de samenwerking inzetten. De handreiking geeft informatie en praktische tips.

 

Bron: Vilans

 

Klik hier voor de handreiking:

 Handreiking_vrijwilligers.

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Sabya van Elswijk

    Mooi artikel, het is heel belangrijk om hiermee aan de slag te zijn. We zijn op www.zorgvoorinspiratie.nl bezig met een inspiratiedag Samen Zorgen, waar we hiermee aan de slag gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.