Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Thuiszorgorganisaties schuiven indicaties aan de kant

Thuiszorgorganisatie Icare uit Meppel en Meander uit Veendam gaan in een aantal teams de indicaties opzij leggen.
thusizorg

Ze gaan proberen cliënten te stimuleren meer zelf te doen. Hierover hebben de thuiszorgorganisaties afspraken gemaakt met zorgverzekeraar Menzis. 'Onze drijfveer is het weer centraal zetten van de klant en ervoor zorgen dat verpleegkundigen en verzorgenden hun professionaliteit en vakmanschap optimaal kunnen benutten', legt Anita Tijsma, directeur van Zorggroep Meander op de website van Icare uit.

 

Geen minutenregistratie

Gert Leeftink, directeur van Icare Verpleging en Verzorging: 'Kern van de nieuwe werkwijze is dat de wijkteams samen met de klant bepalen wat er nodig is en de afspraken vastleggen in een zorgplan. Menzis volgt deze afspraken en richt zich op de uitkomst van de zorg, op de kwaliteit en het resultaat van de zorgverlening. De teams hoeven geen minutenregistratie bij te houden. Dat scheelt veel tijd en administratieve rompslomp.'

 

Zorgen van verzorgenden 

Toen de verzorgenden van dit inititiatief hoorden, was er in de eerste instantie enige zorg: 'Ze vroegen zich af of deze nieuwe werkwijze niet ten koste zou gaan van hun baan. Maar dat is niet zo: de vraag naar zorg neemt steeds verder toe, de krapte aan zorgpersoneel stijgt, waardoor innovaties als de onze juist bijdragen aan goede zorg en werkplezier in de zorg', aldus Inge Lups, marketingcommunicatieadviseur van Icare.

 

Bron: Icare

 

Volg het laatste nieuws over de zorg hier op twitter

TvVOnline redactie

5 reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Deze reactie is logisch.

  Indicatiestellingen halen de dynamiek weg en fixeren iemand in bepaalde zorg.

  Eens een ei altijd een ei..ook al ben je reeds 20 pond zwaarder..  Verder was deze bureaucratische actie ene gevolg van overschot aan hoofden..die moesten ook wat..

 • no-profile-image

  janneke

  CIZ moet meer toekijken wanneer een client nog wel of geen zorg nodig heeft. Als verzorgende zegt het is niet meer nodig, zegt werkgever, ja hoor ze heeft voor 5 jaat indicatie gekregen dus gaan we door. Ja, dan zijn ze natuurlijk weer een klant kwijt. Maar daarom is de zorg ook zo duur. Veel mensen hebben nog hulkp terwijl het niet meer nodig is.

 • no-profile-image

  joop

  Als directies zeggen dat het een kwestie van vertrouwen is wordt ik direct achterdochtig. Veel directies in de gezondheidszorg hebben vertrouwen zovaak geschonden mede door hun eigen riante beloning dat zo\\\'n bewering nogal arragant over komt.

 • no-profile-image

  Hillie

  Ach ja, dit wiel is al veel eerder uitgevonden maar het wordt steeds neergezet alsof die ontdekking nieuw is. Sinds 2008 werk ik namelijk al op deze manier en hoe dat heet: Buurtzorg! Ik word hier een beetje moe van.....

 • no-profile-image

  Gineke

  olgens mij hoort dat bij de normale zorgverlening: het stimuleren van zelfzorg en de client zoveel mogelijk zelf laten doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.