Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tweedaagse staking verpleeghuis voor achturige werkdag

Het ondersteunende personeel van verpleeghuis Sint Jacob, onderdeel van zorginstelling Osira/Amstelring, legde maandag en dinsdag opnieuw het werk neer.

Dit meldt vakbond Abvakabo FNV. Vorige week staakten zij al acht uur omdat zij steeds meer werk moeten doen in minder tijd. Dit gaat volgens de vakbond direct ten koste van de kwaliteit van zorg en zorgt voor de medewerkers voor een 'ziekmakend hoge werkdruk'. Zij willen de achturige werkdag behouden om voldoende kwaliteit te kunnen leveren. De staking van acht uur heeft nog niet tot de gewenste oplossingen geleid. Daarom leggen de schoonmakers het werk ditmaal twee keer acht uur neer. Er is een calamiteitenteam ingericht, zodat de zorg voor en veiligheid van de verpleeghuisbewoners niet in gevaar komt.

 

IGZ

De stakers hebben, samen met hun collega's uit de directe zorg, onder andere een bezoek gebracht aan de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). De kwaliteit van zorg is door te weinig personeel namelijk absoluut niet op het gewenste niveau. De medewerkers hebben een week lang een dagboek bij gehouden. Dit dagboek werd gepresenteerd door 50 medewerkers van Sint Jacob die tevens symbolisch de noodklok luidden. De medewerkers willen vandaag van de inspectie horen wat voor actie zij gaan ondernemen.
 

Bron: Abvakabo FNV

TvVOnline redactie

Eén reactie

 • no-profile-image

  arjan de goede

  Het aangekondigde ontslag van 250 werkers bij Kennemer Gasthuis leidt tot heftige discussies. Een door de AbvaKabo geplande protestvergadering op 8 november vormt een cruciaal moment in de beslissing of er actief verzet wordt opgenomen of niet.

  Het Kennemer Gasthuis is namelijk niet het enige ziekenhuis waar ontslagplannen worden aangekondigd of al zijn doorgevoerd. Bij het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, bij Bernhoven in Uden, het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gebeurt hetzelfde of is dit jaar al hetzelfde gebeurd.

  En dan heb ik het nog niet eens over de andere vormen van zorg waar driftig wordt gesnoeid en over de nieuwe plannen van de regering Rutte II, waarvan men aanneemt dat ze in de loop van de komende jaren onder meer zullen leiden tot het ontslag van 60 á 80 duizend alpha-hulpen.

  Het is duidelijk dat de overgrote meerderheid van de bevolking in Nederland voor een gezondheidszorg is, die de onderlinge saamhorigheid tot uitdrukking brengt. Het opkomen voor de kwaliteit van de zorg aan de ene kant en de verdediging van de eigen werk- en levensomstandigheden van de werkers aan de andere kant zijn echter aspecten, die niet met elkaar in tegenspraak zijn. Het ene ligt in het verlengde van het andere.

  De verplegenden willen betere arbeidsvoorwaarden, een eind aan die torenhoge werkdruk waardoor ze zich meer wasmachines voelen dan verplegende en een reële verdienste voor de grote verantwoordelijkheid die ze in hun werk moeten dragen. Tegelijkertijd willen ze een menswaardige zorg voor de patiënten, die mensen zijn en geen verhandelbare producten. Want ze gruwelen van de horrorpraktijken die meer en meer gemeengoed worden in de gezondheidszorg.

  Nu stelt zich natuurlijk onmiddellijk de vraag: is het verantwoord om als verplegers of verzorgsters te gaan staken en de patiënten daarmee aan hun lot over te laten? Het is duidelijk dat de werkers in de zorg niet massaal kunnen het werk kunnen neerleggen.

  Daarom zullen ze, onder de leus “hun strijd is onze strijd”, pogingen in het werk moeten stellen de strijd direct te richten op een algemene solidariteit tussen alle werkers in alle sectoren.

  Want alleen op die manier kan de strijd voor een reële waardering van het werk, dat de gezondheidswerkers doen, en de strijd voor een kwalitatief goede gezondheidszorg meegenomen worden in de algemene strijd van de werkende klasse tegen de aanvallen van de kapitalistische regering en haar verschillende instituten.

Of registreer je om te kunnen reageren.