Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Draadloze pacemaker voor 86-jarige patiënt

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft als eerste Nederlandse ziekenhuis succesvol een 86-jarige patiënt een draadloze pacemaker gegeven.

De pacemaker is ingebracht met behulp van een katheter via de lies. Deze nieuwe behandelmethode wordt momenteel in Europa bij 40 patiënten getest. Als de test naar wens verloopt, kan deze minder intensieve manier van het plaatsen van een katheter binnen een jaar gemeengoed worden. Dat heeft cardioloog Reinoud Knops woensdag bekendgemaakt.

 

Pacemaker

Per jaar krijgen ongeveer 5000 tot 7000 mensen een pacemaker. Er bestaan drie verschillende pacemakers, met één, twee of drie draden. De draadloze pacemaker vervangt de variant met één draad.

 

Minder complicaties

Het voordeel van de draadloze pacemaker is volgens Knops onder meer dat de ingreep veel minder intensief is dan momenteel het geval is. Daarnaast is de kans op complicaties, bijvoorbeeld infecties, stukken minder.

 

Bron: ANP

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  Joke

  Zodra iemand het etiket palliatief gekregen heeft, is het stuitend te vernemen dat verpleegkundige durven te zeggen dat het niet meer uitmaakt maakt wat voor zorg er gegeven wordt.

  In deze opmerking klinkt: Iemand die doodziek is, zijn belang wordt niet meer nagekomen, er wordt maar wat gedaan. Maakt toch niet meer uit..

  Dit gaat dan meestal over iemand die zijn eigen belang niet in kan schatten, anders zou niemand dit in zijn hoofd halen om dit te zeggen.

  Het ergste is nog dat deze verpleegkundige professionele palliatieve verpleegkundigen zeggen te zijn, als specialisme.

 • no-profile-image

  Anoniem.

  Is dit ook geen levensverlengende handeling bij ouderen. Er is een begin en een einde in het leven.

 • no-profile-image

  ikke

  soms heb ik het akelig idee dat we niet meer mogen sterven. Niet dat ik het de man niet gun dat hij nu een draadloze pacemaker heeft, maar verder weten we niets over deze man. En als ik kijk naaar mijn schoonvader die op 80-jarige leeftijd een 5 voudige bypass heeft gehad, voor die tijd was hij helder van geest maar lichamelijk zwak, nu is hij erg verward, zijn hart is in orde maar de rest van zijn lichaam takelt toch steeds verder af. Eigenlijk heeft hij door dit alles geen kwaliteit van leven meer. En dan moet je je afvragen, was het niet beter geweest als hij die operatie niet had gehad. Misschien was hij er dan nu niet meer geweest, maar eigenlijk is hij er nu ook niet meer, het is een triest omhulsel wat ik zie.

 • no-profile-image

  Yvaningen

  Goed om te weten dat er een richtlijn aankomt over pacemakers en ICD in relatie tot levenseinde

Of registreer je om te kunnen reageren.