Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meeste zorgmedewerkers blij met acties Abvakabo FNV

Een grote meerderheid van het zorgpersoneel is blij met de acties van vakbond Abvakabo FNV. Bijna een derde is minder positief gestemd.
abvak

Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website tvvonline.nl hield. De vraag was: wat vind jij van de acties van Abvakabo FNV? ‘Goed! Zij strijden immers voor betere arbeidsvoorwaarden' vond 70% van de stemmers.

 

Niet blij

Van de dertig procent die niet blij is met de acties van de vakbond, vindt tien procent dat de acties te ver gaan en provocerend zijn. Drie procent geeft aan er last van te hebben, wanneer vakbondsleden langskomen op de werkvloer. Vijf procent zegt dat juist cliënten last hebben van de stakingen en acties. Ten slotte vindt twaalf procent de acties ronduit slecht: ‘Ze stellen de zorg in een kwaad daglicht.' In totaal stemden 555 personen.

 

Reactie Abvakabo FNV

Woordvoerder Lilian Marijnissen is blij dat zeventig procent positief gestemd is. ‘We zullen proberen de andere dertig procent te overtuigen. Het is niet onze bedoeling om provocerend te zijn, vergeleken met protestacties die in andere branches zijn onze acties juist vrij soft. We hebben nog nooit van verzorgenden of cliënten gehoord dat ze last hebben van de acties. Dat verzorgenden het vervelend vinden dat de zorg negatief in het nieuws komt, horen we wél, en dat begrijp ik ook heel goed. Maar het gaat niet om de vuile was buiten hangen, het gaat erom dat problemen niet onder het tapijt worden gemoffeld.'

 

Stem mee met de nieuwe poll: welk goede voornemen heb jij wat betreft je werk in 2013?

 

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

Foto: Robert van den Berg (ANP)

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Chris

  Beste Peter en Gretha,

  In jullie logica zijn er slecht 166 mensen tegen de acties van Abvakabo. Verwaarloosbaar op 150.000 mensen...

  Dus Abvakabo is goed bezig!

 • no-profile-image

  Gorrit Smit

  @John: Je vergelijking met een poll die bij tweede kamerverkiezingen gehouden wordt is niet adequaat. Daar wordt door onderzoeksbureaus een representatieve steekproef gehouden, waarbij meestal een statische foutmarge van 2 1/2 of 5 % wordt gehanteerd.

  Een internet stemming zoals hier is gehouden voldoet hier niet aan, iedereen (ook leden van een bepaalde politieke partij die niet eens in de zorg werkzaam zijn ;-)) kan hem (meerdere keren) invullen en het zegt niet zoveel over de werkelijke verhouding bij een dergelijk percentage invullers.

  Overigens moest ik even met mijn wenkbrauwen fronsen bij de opmerking \"We hebben nog nooit van verzorgenden of cliënten gehoord dat ze last hebben van de acties\"van Lilian Marijnnissen...

 • no-profile-image

  Broeder

  @john jij werkt toch bij Abvakabo? Als Organiser? Toch

 • no-profile-image

  john

  Een poll is een afspiegeling. Bij de tweede kamer verkiezingen wordt er uitgegaan van een poll van tussen de 1000 en 4000 personen op 12 miljoen kiesgerechtigden. Dit is maximaal slechts 0,033% en deze zijn over het algemeen ook redelijk accuraat. Dus je kunt best stellen dat de 555 personen die hebben gestemd op deze poll (0,12% van de 450.000 medewerkers in de cao vvt) redelijk representatief zijn. Verder op de vraag of deze mensen allen vakbondslid zijn. Dit weten we natuurlijk niet, maar opvallend was dat actiz en andere anti-abvakabo groepen actief op de social-media hebben opgeroepen om negatief over de abvakabo te stemmen. Het lijkt me dus niet dat al deze mensen vakbondslid zijn. Ik denk eerder dat mensen die hebben gestemd na jarenlang de bezuinigingsjuk aan den lijve te te hebben blij zijn dat er eindelijk een vakbond is die in beweging komt en doet waar een vakbond voor bestaat: samen met de medewerkers opkomen voor de rechten.

 • no-profile-image

  gretha

  wat Peter geloof ik eerder probeert te zeggen is dat een aantal van 389 personen op 150.000 verzorgenden niet direct representatief te noemen is. En al helemaal niet als onduidelijk is of deze stemmers leden zijn van een vakbond. De uitslag kan daardoor een vertekend beeld geven. Als je zegt wel 70% vindt dit, terwijl 389 personen op 150.000 mensen maar 0.26% is..

 • no-profile-image

  Marijtje de Wit

  Wat is je punt, Peter? Dat je anti-Abvakabo bent? Zou het je zo verbazen dat veel verzorgenden blij zijn dat een vakbond voor hun opkomt?

 • no-profile-image

  Peter Koopman

  Over het werk van de vakbond is volgens het bericht door 70 % van de ondervraagden positief geoordeeld. Van het aantal ondervraagden zijn dit dus 389 personen. Op een totaal van meer dan 150.000 verzorgenden is dat niet veel. ook ontbreekt een informatie: waren de tevredenen allen lid van deze vakbond? Het is naar mijn oordeel goed dat er een vakbond is, maar in een artikel moet wel eerlijk spel gespeeld worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.