Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Scherp toezicht op geld voor extra zorgpersoneel'

Zorginstellingen die wel extra geld ontvangen maar dat niet gebruiken om extra personeel op te leiden of aan te nemen, kunnen er op rekenen dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) het geld terughaalt.
miljoenennota ver zorgende

Die boodschap gaf Van Rijn in de Tweede Kamer af na vragen van onder meer PVV en SP. Beide partijen maken zich zorgen over de wijze waarop de miljoenen worden benut die waren uitgetrokken om meer handen aan het bed te krijgen en mensen beter te scholen. Volgens Fleur Agema (PVV) lijkt het erop dat deze euro's 'toch weer aan de strijkstok blijft hangen' en het geld gaat naar management en computerprogramma's zoals bleek uit onderzoek van vakbond Abvakabo.

 

Extra inventarisatie 

Van Rijn gaf aan dat hij eerst de feiten duidelijk wil hebben, maar ook wil dat het geld wordt gebruikt waarvoor het is bedoeld. Hij heeft de zorgkantoren daarom gevraagd een extra inventarisatie te doen naar de wijze waarop het geld wordt besteed. Later dit jaar volgt nog een controle en moet duidelijk worden hoeveel extra personeel is opgeleid en ingezet.

 

Bron: ANP

 

Merk jij iets van extra collega's op de werkvloer? Laat je reactie hieronder achter!

 

Volg ons op Twitter en maak kans op het boek 'Kleinschalig Zorgen'

TvVOnline redactie

13 reacties

 • no-profile-image

  justme

  ik heb ook geen extra handen gezien. Wel moeten alle verzorgende ig alle verpleegtechnische handelingen opnieuw aantonen, eerst door via een leerprogramma de theorie door te nemen, dan een theoretische toets te maken (DIT ALLES IN EIGEN TIJD!) en dan nog in de praktijk een toets. Behalve de eigen tijd is dit niet verkeerd maar het doet niks aan de werkdruk. Door reorganisatie bij andere disciplines is die juist toegenomen want een deel van hun werk wordt ook maar even bij ons gelegd. En als je dan dus uitgeblust van je werk komt thuis komt, kan je nog eens in die broodnodige eigen tijd toetsen gaan maken. Waar is de balans tussen werk en prive?

 • no-profile-image

  Connie

  Ik vind het trouwens goed dat er extra controle is op de besteding van het geld voor extra zorg/handen aan het bed.

  En een goede zorg valt of staat met een goed management, daar moet ook naar gekeken worden.

 • no-profile-image

  Connie

  Bij het woonzorgcentrum waar ik werk wordt geinvesteerd in kwaliteitsverbetering, een aantal collega's gaat niv. 3IG doen en er gaan een paar verpl. niv. 4 doen, zodat ze kunnen bijdragen aan betere zorg die beter gestructureerd wordt. Ik vind dit een positieve ontwikkeling en verwacht dat het ten goede zal komen aan de zorg voor de bewoner en het werkgenot.

 • no-profile-image

  Anomien

  Geen extra pers. 1 zorgass. Op de Huiskamer, op 20 bew. Na 10 uur 1 verz en 1 zorgass op de gang.

 • no-profile-image

  Anoniem

  Iets extra personeel maar op een andere plek ingedeeld ongeschoold 17 a 18 jaarzonder enige werkervaring altijd tekorten 1persoon op 10 bewoners op units 2 personen per afdeling en als de bewoners klaar zijn kan je appartementen gaan schoonmaken ipv

  Hoe blijf je dit volhouden?

 • no-profile-image

  werkpaard

  De zorg is een marktprodukt geworden ontstaan door die graaiers die alleen maar met hun eigen ego bezig zijn en echt niet met bewoners, patienten of clienten en helemaal niet met personeel.

  Op de werkvloer zie je alleen maar graaiers als het hun te pas komt.

  Echt de afstand tussen de leiding en de werkvloer is veel te ver weg.

  dit moet veranderen willen we nog menselijke zorg kunnen geven door mensen met het hart op de goede plek.

 • no-profile-image

  m vd hurk

  op mijn werk zie ik helemaal geen extra personeel, alleen maar lager geschoold

 • no-profile-image

  anoniem

  Bij ons alle managers wel een I pad en nieuwe smart phones ..Maar meer werk voor ons en geen scholing wel de zorg maar welzijn niet.

 • no-profile-image

  Xita

  Geen extra personeel, werkdruk nog steeds veel te hoog, dit wordt nog steeds niet serieus genomen door het management. Wel aandacht voor meer scholing maar betere zorg is alleen mogelijk als het personeel voldoende tijd heeft voor de mensen. je kan wel iedereen op cursus/opleiding laten gaan maar als er geen tijd is voor de mensen om het geleerde toe te passen dan heeft dat weinig zin. Geef het personeel voldoende tijd om de zorg te verlenen dan gaat de kwaliteit ook omhoog!. Zucht, waarom wordt er gewoon niet naar ons geluisterd :(

 • no-profile-image

  aleida

  er is geen extra personeel gekomen ,er is bij ons wat weggehaald,nog meer bezuinigen bij handen aan bed

 • no-profile-image

  irene hadjidakis

  oeps, type-fout:

  pover over ond = over over ons

 • no-profile-image

  irene hadjidakis

  ik bén één van die extra handen aan het bed. ik gruwel van de strijd gebakken lucht die over pover over ond gaat maar niet door ons en niet met ons. SP, PVV en ABVA/KABO gedragen zich als de managers die we kwijt willen: de stuurlui aan de wal. Gelukkig zijn er ook goede managers, en met hun samen gaan we wel door deze golf van waanzin heenkomen. Zorg maar dat de zorg weer vrij van markt-tyrannie komt, en zorg maar dat het geld naar de zorg gaat en niet naar nieuwe technologische ontwikkelingen. Ik wil mijn eigen taal terug.

 • no-profile-image

  anoniem

  geen extra personeel of salaris. wel extra taken

Of registreer je om te kunnen reageren.