Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Langdurig ziekteverzuim in de zorg gestegen

Het langdurige ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is de afgelopen jaren licht gestegen. Dit komt voornamelijk onder de oudere zorgmedewerkers voor.
ziekte

Dat blijkt uit cijfers die Vernet Verzuimnetwerk naar buiten bracht. Het langdurige verzuim (langer dan een jaar) is sinds 2008 toegenomen van 0,46 naar 0,51 procent. Het langdurende verzuim treft vooral oudere zorgmedewerkers. Directeur Sjaak van der Linden: ‘Wij hebben de oorzaken niet gemeten, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat oudere zorgmedewerkers langer onder hoge druk werken. Daarnaast is de kans dat een oudere zorgmedewerker hartproblemen of ernstige ziektes zoals kanker krijgt, groter dan bij de jongere collega's.'

 

Minder kortdurend ziekteverzuim

In 2012 lag het verzuim op 5,1 procent, in 2011 was dat nog 5,3 procent. Deze cijfers omvatten zowel het langdurig als het kortdurende ziekteverzuim. De winst is vooral behaald in het 'kortdurende' verzuim. Extra aandacht voor de wijze van ziekmelden en vroegtijdige interventies bij een dreiging van langdurig verzuim, werpt bij menig organisatie in de VVT merkbaar vruchten af. Van der Linden: ‘We merken dat leidinggevenden in de zorg een belangrijkere rol krijgen bij het ziekteverzuim, en de bedrijfsarts een meer adviserende functie. Daardoor voelt de werknemer wellicht meer binding met de werkvloer, en merkt de leidinggevende sneller wanneer het niet goed gaat.'

 

Toenemende vergrijzing 

Hoewel in de VVT het verzuim en de gemiddelde leeftijd hoger is dan binnen de overige zorgbranches, zijn sinds 2009 flinke stappen gezet en bevindt het ziekteverzuim zich al enige tijd ruim onder de 6%. Bijzonder is hierbij dat het langdurig verzuim hierbij stabiel blijft. Van der Linden benadrukt dat het door de toenemende vergrijzing onder zorgmedewerkers belangrijk is om het ziekteverzuim hoog op de agenda te blijven zetten.

 

Onderzoek

Het onderzoeksbureau baseert zich op gegevens van 500 zorgorganisaties met gezamenlijk 600.000 medewerkers. Hierbij werken circa 200.000 medewerkers in de VVT. De rest werkt in ziekenhuizen, de GGZ, en de gehandicaptenzorg.

 

Bron: Vernet Verzuimwerk

Auteur: Redactie TVVonline - Rhijja Jansen

 

Stem mee op de nieuwe poll: Hoe snel meld jij je ziek op het werk?

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  Overgangsconsulente

  Dit verhaal verbaast me niet.

  Wekelijks zie ik in mijn praktijk als overgangsconsulente, vrouwen vanaf 40-45 jaar en ouder met burn-out verschijnselen,die veel al te maken hebben met de overgangsjaren.

  Vrouwen denken nog steeds: het hoort er bij,moet mee niet aanstellen en putten zichzelf volkomen uit.geef graag voorlichting aan vrouwen in bedrijven hoe je toch goed door de overgangsjaren hen kan komen en in het arbeidsproces kan blijven.

  Vriendelijke groet,

  Janny ledeboer

  Overgangsconsulente te leiden

 • no-profile-image

  werkpaard

  Zwaar onderschat wrodt de lichamelijke maar ook de geestelijke druk en spanning in de verzorging. Oudere medewerkers moeten zoveel. Ze krijgen door hun ervaring meer administratieve taken die ze er bij moeten doen. Het werk omt nooit klaar. En er komt alleen nog maar meer druk op te liggen door de extra taken die er nog bij gaan komen. Menigieen heeft spijt dat hij extra scholing is gaan doen als uitdagiing Je werkt dan nog mider met je doelgroep

 • no-profile-image

  Heleen

  Omdat het werken in een verpleeghuis mij te zwaar werd, ben ik naar een verzorginghuis gegaan. (Ik ben al wat ouder). En wat baal ik nu, dat de verzorgingshuizen alleen nog maar zwaardere bewoners gaan opnemen! Moet ik dus dit werk vaarwel zeggen. Zonde, ik werk hierin al 30 jaar! Want ziek melden is voor mij geen optie en in de thuiszorg wil ik niet.

 • no-profile-image

  anoniem

  Het werken in de verpleeghuizen is een van de zwaarste lichamelijke klussen in de vepleging, wordt zwaar onderschat.

Of registreer je om te kunnen reageren.