Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer ouderen met geslachtsziekten

Het aantal ouderen met geslachtsziekten neemt toe in Nederland, zo meldt BN/DeStem. Meer aandacht voor veilig vrijen onder 50-plussers zou verstandig zijn, zo stellen woordvoerders van het RIVM en Nivel in de krant.
Oudere man en vrouw genieten van de zon op een terras.

Vooral het aantal ouderen met hiv neemt toe volgens BN/De Stem. Van de Nederlanders die in 2011 de diagnose hiv kregen, was 20 procent 50 jaar of ouder. In voorgaande jaren was dat nog 14 procent. Over tien jaar zou zo'n 30 procent van alle hiv-geïnfecteerden ouder zijn dan 60 jaar. Het gaat dan vooral om mannen die seks hebben met mannen.

 

Opsporen
Dat er meer ouderen met soa's zijn, hoeft niet te betekenen dat ouderen roekelozer worden op seksueel gebied. ‘Het kan zijn dat we mensen beter opsporen', aldus Marianne van der Sande van het Centrum Infectieziektenbestrijding (Cib) tijdens een uitzending van BNR Nieuwsradio. ‘Met hiv kun je lang rondlopen, zonder dat je daar zelf wat van merkt. Risicogroepen worden aangespoord om zich te laten testen en huisartsen hebben hier ook steeds meer aandacht voor.'

 

Alle leeftijdsgroepen
In Nederland stijgt het aantal soa's niet alleen bij ouderen, maar in alle leeftijdsgroepen. ‘De meeste soa's treffen we nog steeds aan bij jongeren. De aantallen nemen daar ook toe', aldus Van der Sande.

 

Wereldwijd
Volgens BN/DeStem neemt het aantal 50-plussers met een soa wereldwijd flink toe. In Groot-Brittannië, VS en Canada verdubbelde het aantal de afgelopen tien jaar.

 

Bron: BN/DeStem / BNR Nieuwsradio

TvVOnline redactie

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jos

  De wereld sexualiseert,dus de ouderensexualiseren mee.De opvatting dat ouderen zich rustig moeten houden en sexuele acties niet meer aan de orde mogen zijn is toch echt passé.De ouderen laten zich nu ook politiek veel meer horen..  Grappig is een beeld te krijgen hoe nu verpleegkundigen zelf omgaan met (veilig) sexueel verkeer.  Ik herinner me dat er een enquete i geweest over verschillende afdelingen van een hoger onderwijsinstituut,w.o. ook HBOV.  De HBOVstudenten scoorden significant (veel hoger) riscivol sexgedrag dan de studenten van andere afdelingen.....

  Je zou zeggen dat ze beter zouden moeten weten..

Of registreer je om te kunnen reageren.