Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onrust bij Abvakabo over manier van actievoeren

Binnen Abvakabo FNV groeit de kritiek op de koers van de vakbond. Volgens medewerkers en kaderleden is de bond te veel bezig met actievoeren en is kritiek niet mogelijk. Dat meldt de Volkskrant.
ab

Volgens de krant uiten 450 medewerkers in twee recente interne onderzoeken forse kritiek op de leiding. Op sommige vragen scoren het bondsbestuur en de leiding van de werkorganisatie een 3 op de schaal van 10. Er is sprake van 'een verziekte sfeer' doordat een 'intern debat onmogelijk' is.

 

 

Nieuwe strategie

Sinds 2007 hanteert de Abvakabo FNV een nieuwe strategie getiteld ‘organising’. Volgens de Volkskrant woedt er nu een richtingenstrijd tussen gematigde leden die bereid zijn te overleggen in de polder en de radicaleren die voor actie kiezen. In de krant erkent penningmeester Meindert van den Berg dat de koerswijziging ingrijpend is: 'We willen weer een sterke, democratische vakbond zijn waar leden de baas zijn en zelf opkomen voor hun eigen belangen, zoals we dat in de zorg nu doen. Dan weet de andere partij ook dat we een vuist kunnen maken. Maar dat brengt onzekerheid.’

 

Acties in de zorg

Abvakabo FNV voert al enkele maanden een felle strijd in de zorg over werkdruk en geld voor handen aan het bed. Zo werd gisteren en vandaag voor de vijfde keer het werk neergelegd door enkele medewerkers bij zorgorganisatie dr. Sarphatihuis in Amsterdam. En verbood de rechter vorige week een eerdere bezetting van Abvakabo-leden.

 

Kritiek van Actiz en NU’91

Vakbond NU’91 en branchorganisatie in de ouderenzorg Actiz uiten vorig jaar al forse kritiek op de acties van Abvakabo FNV. 'Sinds de bond onze sector heeft uitgekozen voor acties, valt nauwelijks meer constructief overleg te voeren met de Abvakabo,' zei Actiz directeur Aad Koster destijds. En Karin Weerts, woordvoerder van vakbond NU’91 zei: 'Constructief overleg - wat toch de basis zou moeten zijn om problemen op te lossen - lijkt vaak bij voorbaat al te worden gefrustreerd. Wij ontkennen niet dat er problemen zijn. Maar over deze problemen gaan wij in eerste instantie in gesprek met ondernemingsraden en onze kaderleden. En spreken wij met de verantwoordelijken binnen de instellingen om de problemen aan te pakken.'

 

Zorgpersoneel blij met acties

Toch geeft een grote meerderheid van het zorgpersoneel aan wel blij te zijn met de acties van vakbond Abvakabo FNV. In een poll van Tijdschrfit voor Verzorgenden geeft 70 procent van de stemmers aan blij te zijn met de acties. Dertig procent is minder positief. In totaal stemden 555 personen. Lillian Marijnissen reageerde op de poll-resultaten in Tijdschrift voor Verzorgenden: ‘Het is niet onze bedoeling om provocerend te zijn, vergeleken met protestacties die in andere branches zijn onze acties juist vrij soft. We hebben nog nooit van verzorgenden of cliënten gehoord dat ze last hebben van de acties. Dat verzorgenden het vervelend vinden dat de zorg negatief in het nieuws komt, horen we wél, en dat begrijp ik ook heel goed. Maar het gaat niet om de vuile was buiten hangen, het gaat erom dat problemen niet onder het tapijt worden gemoffeld.'

 

Bron: VolkskrantZorgvisieNursing

Foto: Robert van den Berg (ANP) 

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  G123

  ABVA KABO is de enige die wat doet.

  Nu\'91 heb ik nooit in geloofd zelfs niet bij de oprichting.Praatten toen al met meel in de mond.

 • no-profile-image

  just me

  Ik ben voor hardere acties in de zorg. Desnoods echt staken, hoe vervelend dat ook is voor de zorgvragers. Maar ik denk wel dat de zorgsector goed wakker wordt als er daadwerkelijk gestaakt zou worden. Ik hoorde onlangs op mij werk dat de extra uren die we zouden krijgen, weer teruggedraaid worden, terwijl we tog al met zo weinig mensen staan. Ik moest gisteren de woongroep voor demente mensen ruim een half uur zonder toezicht laten omdat ik mijn collega, die ook alleen staat bij dementerenden, moest helpen met de verzorging van drie bewoners die niet meer mobiel zijn en die te zwaar zijn om in je eentje te helpen. En even later moest mijn collega mee naar mijn woongroep om bij mij de niet mobiele mensen te helpen. Het gevolg was vooral merkbaar op de woongroep van mijn collega want daar was iemand helemaal in paniek omdat ze bang was van de andere bewoners. Deze persoon had heel hard geroepen maar er was dus niemand die het hoorde, en ze begrijpen niet hoe de alarmknop werkt. Ik had zeer te doen met deze zorgvrager en vind het onverantwoord dat we mensen alleen moeten laten omdat er gewoonweg niet meer personeel ingezet mag worden. Ik overweeg serieus om te stoppen met dit werk omdat ik er steeds vaker wakker van lig. Hier heb ik niet voor gekozen, ik wil mensen kwaliteit van leven bieden in deze laatste moeilijke fase van hun leven, maar dat gaat zo niet.

  Dus ik ben voor keiharde actie. Moeilijk even voor de zorgvragers en hun familie maar uiteindelijk zal het resultaat van harde acties ook in hun voordeel zijn. Maar dan moet wel iedereen meedoen, anders gaat het alsnog niet lukken en blijven we ons letterlijk kapot werken en wil straks niemand dit werk meer doen. en wat dan???

 • no-profile-image

  Ankie

  Wat een slappe reactie van NU91 zeg. We erkennen dat er problemen zijn, maar vervolgens doen ze helemaal niks! Praten en intern de problemen aankaarten dat heeft niks opgeleverd. We kaarten de problemen al maanden aan, lang voordat we begonnen met actie voeren. Maar er wordt niet geluisterd en er gebeurt niks. We pikken het niet meer, we willen weer goede zorg aan onze bewoners geven en met een goed gevoel naar huis gaan. Het ligt aan de starre houding van de werkgevers en het onvermogen/onwil van Raad van Bestuur om de problemen op te lossen dat we nu acties voeren.

  Wat is er toch gebeurd met NU91, ooit een bond die opkwam voor haar leden en op de barricade stond, maar nu alleen nog maar aanschuift aan de overlegtafel en ja en amen zegt tegen de werkgevers.

 • no-profile-image

  mij

  Ik sluit me bij onderstaande aan.

 • no-profile-image

  Monty7

  Iemand moet achter de verzorgende staan, ze krijgen te veel op hun bord, moeten steeds meer doen in steeds minder tijd en als ze dan handen aan het bed beloven dan wordt dat geld weer ergens anders aan besteed. Het geld wordt nog steeds uitgegeven aan te hoge topsalarissen en te veel bureaucratie. Er wordt steeds belooft dat dit gaat verminderen maar het papierwerk wordt alleen maar meer. We zijn er dan ook blij mee dat de AbvaKabo achter ons staat. Ik snap dat de actiz en de werkgevers hier niet blij mee zijn maar wij zijn ook vaak niet blij met de werkgevers.

Of registreer je om te kunnen reageren.