Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Sluiting dreigt voor 800 verzorgingshuizen

Voor 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigt sluiting, omdat het scheiden van wonen en zorg in deze locaties financieel niet rendabel is.
vallen

Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot. De verpleeg- en verzorgingshuiscapaciteit zal de komende jaren met ongeveer 40 procent afnemen. Dat komt door veranderingen in de bekostiging van de ouderenzorg. In het regeerakkoord van Rutte II is zijn de zorgzwaartepakketten (zzp's) 1 en 2 geschrapt per 1 januari 2013. De zzp's 3 worden per 1 januari 2014 geschrapt en zzp 4 per 1 januari 2016.


Sluiting dreigt
De gevolgen zijn verstrekkend, heeft Berenschot berekend. Voor 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigt sluiting, omdat het scheiden van wonen en zorg in deze locaties financieel niet rendabel is. Ten eerste zijn in veel gevallen de kosten per vierkante meter van de woonruimten van cliënten hoger dan de huur die per vierkante meter aan nieuwe bewoners kan worden gevraagd.

 

Grote gemeenschappelijke ruimten
Ten tweede is het ruimtegebruik in veel locaties inefficiënt vanwege de grote omvang van gemeenschappelijke ruimten. Verbouwing is meestal geen optie omdat dit leidt tot nog hogere kosten per vierkante meter. De meerkosten die ontstaan komen door het wegvallen van de verblijfscomponenten bij scheiden van wonen en zorg voor rekening van de zorgaanbieder. Ten slotte komen de kosten van leegstand vanaf 2018 geheel voor rekening van de zorgaanbieder door het volledig afbouwen van de nacalculatie (invoering normatieve huisvestingscomponent) in de komende vijf jaar.

 

Langer thuis wonen 

Mensen moeten langer thuis blijven wonen, eventueel met hulp van de thuiszorg of mantelzorgers als familie, buren of vrienden. Pas als iemand intensieve verzorging nodig heeft, kan diegene opgenomen worden in een door de staat gefinancierde instelling. Als je niet zoveel mankeert, maar toch liever beschut woont, moet je zelf huur gaan betalen. Het plan is dat de kamers in verzorgingshuizen verhuurd kunnen worden of dat de markt nieuwe vormen van beschut wonen zal ontwikkelen en verhuren. In de praktijk ligt dat ingewikkelder, stellen betrokkenen in een uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

 

Kleine kamers
Volgens directeur Harry Rietveld, van woningbouwcorporatie Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, staat de politiek er niet bij stil dat de huidige onzelfstandige kamers in verzorgingshuizen niet zomaar te verhuren zijn. Het zijn vaak kleine kamers waar maar een lage huur voor gevraagd kan worden, terwijl er ook grote gemeenschappelijke ruimtes zijn. Die moeten ook betaald worden uit de huuropbrengsten, maar in dat geval worden de huren voor de kamers veel te hoog.

 

Consequenties
Inmiddels staan al verzorgingshuizen leeg en worden nieuwbouwprojecten op het laatste moment afgeblazen. Volgens onderzoeker Wine te Meerman van Berenschot sluit het laatste verzorgingshuis in 2020 de deuren. In totaal moeten alle 800 verzorgingshuizen verdwijnen. Ook al gelden de nieuwe regels alleen voor nieuwe gevallen, de invoering is te drastisch en te snel, zegt ook Harry Rietveld.

 

Bron: BerenschotNieuwsuurZorgvisie  

 

Klik hier  voor de uitzending van Nieuwsuur 

TvVOnline redactie

21 reacties

 • no-profile-image

  Tineke

  Dat mensen zolang mogelijk thuis blijven wonen is niet nieuw. pas als het niet meer gaat , verhuizen ze naar een verzorging of verpleeghuis.

  Wie kan mij uitleggen dat, terwijl het aantal 80 plussers in Nederland stijgt tot 2040 van 700.000 naar 1.5 miljoen, er 800 van de 2200 verzorgingshuizen sluiten? De gemiddelde leeftijd van die bewoners ligt ver boven de 80!

  Woonlasten en kosten voor eten en drinken komen voor de cliënt, maar de zorg zelf zal alleen maar duurder worden. Personeel is meer tijd (en tijd is geld toch) kwijt om van de een naar de ander te gaan om zorg te verlenen. Mensen komen weer eerder in en gaan weer later uit een ziekenhuis, simpel omdat er thuis niet 24 uur iemand op hen kan letten. Dus moeten ze eerder naar een verpleeghuis.

  Het is allang een feit dat het hele ZZP verhaal een grote bureaucratische geld-verslindende toestand is. En zullen alle duurdere krachten die door de sluiting op straat komen te staan de thuiszorg in gaan? Er worden vast weer heel veel nieuwe regeltjes en bureaucratische dingen verzonnen. want ja, al die mensen hebben nu in eenmaal heel veel zorg nodig! En dan heb ik het nog niet eens over incontinentie, ondervoeding en nachtelijke dwalingen.

 • no-profile-image

  C.V.

  Wij moeten met heel zorg nederland heel den Haag plat gooien, schaam mijn eigen om in de zorg te werken, rijk land noemen ze dit hier. Jongeren willen toch zo niet werken in de zorg waar je alleen nog maar met produkten bezig bent. En het van uit den Haag ook alleen maar zien als last als je ziek of oud wordt.

 • no-profile-image

  verpl i.o.

  Ik denk dat het ook een kwestie is van tijdig een patient herboordelen / indiceren.

  Vaak is het een sluimerend proces waarbij zaken als gewoon worden gezien maar eigenlijk met een ontoereikende ZZP zitten en wel recht kunnen hebben op een hogere ZZP en dus voor een eventuele opname.

  De zogenaamd zware gevallen met een ZZP4 kan ik me niet indenken, want iemand kan niet zwaar zijn met een ZZP4 in theorie.

  Ook gedragsproblematiek na bijvoorbeeld een CVA goed scoren, want dan zou je recht kunnen hebben op een ZZP7 i.v.m. psychosociale begeleiding, en niet een ZZP6.

 • no-profile-image

  Hanneke W

  ik heb alle sttingen gehad voor de ouderenzorg, verpleeghuis met dementerende, verzorgingshuis waar ook de psychiatrisch uitbehandelde client wordt gedumpt, thuiszorg,

  ondertussen ben ik er helaas wel achter dat het absoluut niet om mensen gaat maar om geld en alleen geld.

  je ziet steeds meer mensen de zorg verlaten omdat zij niet meer kunnen aanzien wat er is ingeleverd op de zorg en de visie op zorg.ik heb het allemaal voorbij zien komen, teamverpleging bewoners gericht, warme zorg vraaggericht. kleinschallig wonen(ook een oplossing voor verkapte bezuinigingen.veel , heel veel administratie, je zou bijna zeggen " DE ZORG, KAN NIET MEER MIJN ZORG ZIJN"

  medemenselijkheid , lijkt alleen nog te bestaan voor mensen die in de zorg werken maar daarbuiten zijn het allemaal mensen die echt geen verstand hebben van zorgverlenen.

  Ik werk in de zorg en zorg voor andere en heb daarbuiten geen tijd voor mijn eigen familie om voor te zorgen dat moet allemaal tussen door.

  tegenwoordig is het niet de bedoeling dat je een roeping hebt zoals ik met mijn collega's wel eens zeggen WIJ ZIJN EEN UITSTEVEND RAS en dat is schijnbaar ook de bedoeling.

 • no-profile-image

  jannie

  hoe is het mogelijk om mantelzorg te bieden al zou ik het graag voor mijn ouders over hebben.

  de regering maakt alles zo duur dat het voor een gezin alleen te betalen is als beide ouders een volledige baan hebben .

  40 uur werken en daarnaast de volledige zorg voor ouders en je gezin.

  wanneer mag ik eens de nodige rust nemen die ik dan toch moet nemen om dit vol te kunnen houden.

  crazy zijn de mensen die dit hebben verzonnen ja ik begrijp al die dure mensen wel zij hebben straks met hun bakken geld wel de mogelijkheid om of prive verpleging te betalen of naar een warm ver oord te vertrekken en ondertussen onze ouderen in de kou laten staan.

  ze zijn maar wat blij dat wij straks vlak voor de leeftijd van 67 de ogen sluiten dan heb je altijd voor de oudere dag betaalt en hebben ze geen kosten meer aan je.

  ook nu zien we al dat vermogende ouderen niet meer opgenomen willen worden omdat ze dan geen cent meer over houden waar ze hun hele leven voor kromgelegen hebben.

  met dank aan onze regering.

 • no-profile-image

  Just me

  Ik werk in de zorg, in een verpleeghuis waar mensen met een hoge zzp indicatie wonen. Ik heb ook gewerkt in een verzorgingstehuis. Ik zou in beide instellingen niet terecht willen komen. Vereenzamen doe je ook in een verzorgingstehuis want personeel heeft geen tijd om een praatje te maken en familie komt ook niet dagelijks langs, zelfs vaak niet wekelijks. Waar ik werkte zaten de mensen ook maar eenzaam in hun appartement. En als ze vallen, dan kunnen ze op het alarm drukken en dan komet er iemand, maar dat systeem kan ook als je thuis blijft wonen.

  In het verpleeghuis werk ik met demente bejaarden en dat gun ik mezelf ook niet.

  Liever dood dan dement, en dat heb ik al vastgelegd, en mijn bejaarde moeder heeft dat ook al vastegelegd. Jammer dat deze wens vaak genegeerd wordt als het zover is.

  In de media worden de verzorgingstehuizen mooier afgeschilderd dan ze zijn. Ze vergeten er bij te vermelden dat er te weinig personeel is en dat het personeel dat er is, zich een slag in de rondte werkt om aande basisbehoeften van de zorgvrager te voldoen (wassen, kleden, eventueel maaltijd verzorgen en medicatie geven)

  En dat te weinig personeel heeft niet alleen te maken met dat er geen mensen zijn, maar dat de instellingen maar een bepaald aantal mensen inzetten, afhankelijk van de indicatie. Ik moet bijvoorbeeld zo gaan werken en sta in mijn eentje voor 6 ernstig demente mensen, waarvan drie vegeterend en drie met ernstige onrust. In mijn eentje, van half vier tot elf uur. Ik kan niet eens weg met mijn pauze en eet op de woongroep.

  Ik zou dus kiezen om thuis te blijven, Ik zou gaan wonen in een gelijkvloerse woning voor 55 plussers die er genoeg zijn en dan met zo min mogelijk thuiszorg mezelf proberen te redden. En als dat niet lukt door erstige lichamelijke problemen of beginnende dementie, dan zal ik afscheid nemen van dit leven.

  liever dat dan de regie over mijn leven over te dragen aan zorgpersoneel die daar amper de tijd voor heeft.

 • no-profile-image

  Jos

  Ja ..het is verbazingwekkend hoe dingen kunnen lopen.

  De zorg is er voor emnsen...althans dat dacht je...de mensen zijn het argument voor zorg en kapitalistische streken.

  Ik denk dat nu al thuis blijven wonen erg hoog in het vaandel staat en dat niemand staat te dringen om naar eeen verpleeghuis of verzorgingshuis te gaan om graag autonomie te verliezen en te drijven in de geweldig zalige zorg van het tehuis..(geloven we dat laatste? Hoe graag zou je er zelf naar toe willen?Zou je zelf op je afdeling willen wonen/zitten/verzorgd worden?)  Nu gaat het niet meer over mensen maar over betalinegn van beschikbare ruimtes.Ga daar een rem opleggen/gat het problematiseren en je kunt je mensen niet meer kwijt omdat de ruimte financieel al gereserveerd is(niet mer bekostigd)

  Dus die blijven dan toch lekker thuis.Geholpen door kinderen,buren,vrijwilligers en verzorging(liefst zo weinig mogelijk, want het laatste kost geld..Ineens is Anton Pieck weer terug.Romantisch en knus..)

  Het is al gezegd door Tanneke..dat wordt "sloopzorg".Verzorgers gesloopt,mantelsorgers gesloopt, gebouw/woonruimte gesloopt..en gaat het goed met de cliënt of is die ook rijp voor de sloop..?

  VVDérs denken echt raar...

 • no-profile-image

  Henderika

  Ik heb vd week het aanbod gekregen om binnen de stichting naar de thuiszorg te gaan. Ik werk in een verzorging/verpleeghuis. Door de veranderende zzp's binnen zorginstellingen wordt ook ons huis een verpleeghuis! Iets waar ik niet voor gekozen heb. Daarom heb ik ia gezegd tegen het aanbod. Met oog op de toekomst dat de zorg veranderd. Ik hoop dat ze hier nog is hun bedenkingen over gaan krijgen maar dit is hoe de situatie er nu uit ziet dus kan er helaas niks tegen doen...

 • no-profile-image

  G.M.

  Het lijkt allemaal zo mooi, zo lang mogelijk thuis wonen met thuiszorg, mantelzorg, kinderen die hulp bieden en buren hulp Maar wat denk je van al die mensen die daardoor sneller in het ziekenhuis worden opgenomen. [ Denk hierbij maar niet aan de kosten van de ligdagen] In de meeste gevallen door een sociale indicatie omdat het thuis niet meer gaat, de thuiszorg die de hulp niet meer kan bieden omdat de aanpassingen er niet zijn of doordat de indicatie niet voldoende uren toekent. Familie/ partners die overbelast raken door toename van de zorgzwaarte, buren die overvraagd raken. Iedereen wil in geval van nood wel een steentje bijdragen, maar wanneer de situatie niet meer te overzien is, denk ik dat ieder ouder beter op zijn/ haar plek is in een gemoderniseerd appartement van een verzorging-verpleeghuis. Een appartement waarin voldoende ruimte aanwezig is, met een aparte ruime slaapkamer, douche, keuken, berging. Een plek waar de juiste liefde volle zorg/ verpleging kan worden gegeven wat onze ouderen verdienen. Laat hun niet in de steek door ze zo lang mogelijk thuis te laten wonen terwijl dit eigenlijk niet meer gaat. [ Denk hierbij ook aan de toename van overvallen op de ouderen die zelfstandig wonen in een onveilige omgeving, zij kunnen zich niet verweren en worden nog sneller het doelwit] Wil jij zo oud worden in deze maatschappij, door alle bezuinigingen of eigenlijk verkeerde bezuinigingen. Waar is Nederland mee bezig, ik maak mij oprecht zorgen over de toekomst van onze ouderen. .....

 • no-profile-image

  Willie

  Ik ben 65 jaar en sinds kort met pensioen ik heb 47 jaar in de verzorging/verpleeghuiszorg gewerkt.

  ik vind het intriest dat wat in die jaren is opgebouwd in enkele jaren wordt afgebroken. Wat wil men straks dat ouderen die het niet meer zien zitten en hierdoor dan een einde aan hun leven maken.De ouderen zijn mondige mensen geworden en willen niet van hun kinderen afhankelijk zijn en het lange thuis wonen met behulp van vrijwilligers wie doen nu vrijwilligers werk de jonge ouderen van nu.Over tien jaar is het vrijwilligers werk zo oud dat de doelstelling niet wordt gehaald dus weer een neerwaardse spiraal.Of gaan we weer naar de kerken die oude huizen kopen en mannen en vrouwen gescheiden op een zes persoonskamer neerleggen dit heb ik helaas meegemaakt wel hun natje en hun droogje midden in de nacht aan het wassen want anders komt het werk niet klaar of krijgen oost europese toestanden. Er wordt zoveel geld verspilt

  niet aan het salaris van iemand uit de zorg die het werk nog vanuit het hart doet. Ik wil maar zeggen ook mensen uit de zorg zet een actie groep op en naar den Haag op mij mag je rekenen

 • no-profile-image

  Tanneke

  Dat zal lekker werken zijn met al die zorgvragers thuis. Geen tillift, geen fatsoenlijke aanpassingen in huis, geen draaischijf, onaangepaste doucheruimte, enz.

  En wie gaat al die mensen verzorgen met een zwaarder ZZP? Er is nu al amper personeel in de thuiszorg te vinden!!!

 • no-profile-image

  Anna

  Natuurlijk willen de meeste mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar wat als je vereenzaamd? Wat als je uren op de grond gelegen hebt? Structuur die je een zinvol bestaan geeft zou willen hebben? Zat mensen die ook zonder al te veel zorg nodig te hebben juist aan dingen als structuur en sociale contacten behoefte hebben. Zekerheid willen hebben dat er naar hun omgekeken wordt. Bovendien als men lang thuis blijft wonen in zeer oude woningen, is er haast geen aanpssingen mogelijk (steile trap, kleine kamertjes etc.) De seniorenwoningen die er dan nodig zijn, zijn er nu nog onvoldoende. Dus waar laat je zulke mensen intussentijd? Afijn, het is wel goed voor de bouwsector moeten we maar denken.

 • no-profile-image

  Mario

  zo lang mogelijk thuis is de wens van mensen die nu jong zijn. Oudere mensen in wijken in grote steden wonen graag in de sociale setting van het verzorgingshuis en maken daar deel uit van een gemeenschap. Ook een kleinere ruimte vinden ze vaak niet erg, gezien het feit dat er sociaal contact en "" erbij horen" er tegenover staat. Vaak hebben ze al jarenlang thuiszorg gehad, werden om 11.00 gewassen of zaten tussen 11.00 en 14.00 op hun diepvriesmaaltijd te wachten.

 • no-profile-image

  Anna

  @antitopsport, een weekend meelopen? Veertien dagen opnemen zet meer zoden aan de dijk,,,,

 • no-profile-image

  antitopsport

  wat zou ik toch graag dat dhr.rutte en mevr. schippers een weekend met me mee zouden lopen op de afdeling van mijn zorginstelling.....dan konden ze zien en voelen hoe het werkelijk staat in onze huizen.....

 • no-profile-image

  Ikbenhetmaar!

  Het is toch verschrikkelijk! En vooral grote bonussen etc geven aan alle bestuurders, want ja zij hebben het toch harder nodig dan oude mensen die in de stront zitten! Als er nou eens wordt gekeken naar hoeveel managers en bestuurders er tussenuit kunnen dan bespaar je daar al een hoop geld.

 • no-profile-image

  Vicky

  Nu snap ik waarom wij met psychogeriatrie de nieuwe ruimte voor chronisch zieken hebbben gekregen. Die kamers voldeden al met de bouw niet aan de eisen die kwamen....Dus een kleinschalig project erin...Eerlijk gezegd gaat dit langzamerhand zijn vruchten afwerpen, dus een geluk bij een ongeluk.

  Helaas is qua bouw weinig aan mensen op de vloer gevraagd, lopen we regelmatig ergens tegenaan. Dankzij een goede manager wordt dit waar mogelijk opgelost en blijkt er dus wel geld te zijn.

  Onze pg bewoners hebben in regel ZZP6 of 7

 • no-profile-image

  Hanneke

  Niks met bezuinigingen te maken? Waarmee dan wel? Kwaliteit van zorg of is dit soms wat alle ouderen willen? Het hele artikel gaat over geld!

 • no-profile-image

  irene hadjidakis

  de nederlandse bestuurders worden ondertussen experts in het te snal en te ondoordacht invoeren van nieuwe regels. Hun opvolgers worden dan geconfronteerd met de brokken.....we herinneren ons al bijna niet meer hoe het was voordat de zorg blootgesteld werd aan marktwerking!!!!!!!!!!! Kunnen wíj er wat aan doen?

 • no-profile-image

  Joyce

  Verzorgingshuizen is toch allang uit de tijd. De verandering komt er al 8 jaar aan. Daarom komen nu de zorgflats uit de grond. Je huurt een appartement en kunt daar waar nodig zorg inkopen. Dus het verdwijnen heeft niets met de bezuinigingen te maken mi.

 • no-profile-image

  Ikke1977

  En dan? Wat gebeurt er met de mensen die een zzp6 hebben, goed genoeg om in een verzorgingshuis te wonen, maar te slecht om thuis te blijven wonen??? Ik vraag het me af hoe het toch verder moet met ons verzorgende die het aller allerliefst in een huis werken, omdat ze dan een team om zich heen hebben, waar ze op vertrouwen. Ik werk liever niet op een kleinschalige woonvorm en/of verpleeghuis. Thuiszorg is ook geen optie... ik denk dat ik dan maar iets anders moet gaan zoeken, waar mijn hart ligt.... Maar wel met heel heel veel pijn in mijn hart.

Of registreer je om te kunnen reageren.