Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgenden en verpleegkundigen melden zich te laat ziek

Veel verzorgenden en verpleegkundigen melden zich pas ziek op het werk als ze al bijna aan het eind van hun latijn zijn.
ziek

Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website www.tvvonline.nl hield. De vraag was: hoe snel meld jij je ziek op het werk? Bijna negentig procent gaf aan dat ze zich pas laat ziek meldden. ‘Want ik weet hoe zwaar mijn collega's/cliënten het zonder mij hebben', zei 47% van de respondenten. ‘Meestal te laat, als ik al aan het eind van mijn latijn ben', antwoordde 41% van de stemmers.

 

Collega's aansteken 

Slechts twee procent gaf aan zich al in een vroeg stadium ziek te melden, ‘om collega's en cliënten niet aan te steken'. Twee procent doet het ‘sneller dan voorheen, omdat collega's dat ook doen'. Ten slotte zegt acht procent ‘sneller dan voorheen, om te voorkomen dat ik over mijn grens ga'. In totaal stemden 792 personen.


Toename langdurig verzuim

Onlangs maakte Vernet Verzuimnetwerk bekend  dat langdurige ziekteverzuim onder zorgmedewerkers de afgelopen jaren licht is gestegen. Dit komt voornamelijk onder de oudere zorgmedewerkers voor.

 

Stem mee op de nieuwe poll: wat ga jij doen nu je loon misschien bevroren wordt?  

 

Bron: http://www.tvvonline.nl/

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

14 reacties

 • no-profile-image

  Esther

  Vooral een stijging van het ziekteverzuimcijfer onder oudere werknemers? 1. Vanaf welke leeftijd ben je een oudere werknemer? 2. Cijfers uit andere bronnen laten zien dat juist \'oudere\' werknemers minder vaak ziek zijn, maar als ze ziek zijn het ziekteverzuim langer duurt.

  Deze berichtgeving is m.i. tendentieus en stigmatiserend en niet voldoende onderbouwd.

 • no-profile-image

  Rug

  Ik ben twee weken thuis geweest vanwege een dubbele hernia. Ik werd geacht te komen werken. Ik kon immers toch \"lopen\"! Dus medicijnen rondbrengen moest geen probleem zijn! Dat ik de wekker op 5 uur zette om 2 diclofenac in te nemen, zodat ik enigszins makkelijker mijn bed uit kon rollen om half 6, daar werd niet bij stil gestaan. Dat ik met een verlamde poot moest autorijden, tja, dan moet je maar vervoer regelen!!!!!!! Mooie theorie! Dan heb ik het nog niet over de helse pijnen de gehele dag door.

 • no-profile-image

  Janny

  wel hoe vaker je je ziek meldt des te minder is er financieel over in die grote pot met geld want oh wee dan zit er voor de teamleider geen bonus meer in zo gaat het tenminste bij ons de teamleidster gaf laatst zelf aan dat zij een bonus had gekregen mooi is dat terwijl wij ziek of niet keihard moeten werken en niet durven om je ziek te melden. neem je de telefoon niet op dan komt ze gelijk langs om te kijken of je wel werkelijk ziek bent ook al lig je eindelijk te rusten na een vervelende nacht dan nog moet je je melden. hoezo tijd om uit te zieken niks ervan werken tot je er dood bij neervalt

  sorry maar is dit ons nederland

 • no-profile-image

  Bernadette

  Je wordt erg onder druk gezet om te snel weer te werken. Wat je ook hebt. Ze bellen minstens 3 keer per week op.

  Als je meer dan 3 keer per jaar ziek bent geweest krijg je een verzuim gesprek. En wordt alles uitgemolken. Ik weet zeker dat niemand in t team zonder rede ziek is je voelt je sowieso ellendig ten opzichte van je collega's......

 • no-profile-image

  werknemer

  Ik werd half vorig jaar ziek kreeg dystrofie aan enkel/voet en onderbeen en werd zelfs gedwongen om te komen werken terwijl ik in een rolstoel zat en ik van alle dokters niet mocht werken. Ook niet v/d bedrijfsarts. Ik vindt het gewoon belachelijk dat je zo behandeld wordt zeker als je zelf in de zorg werk. Alles om het ziekteverzuim maar zo laag mogelijk op papier te houden,zodat je kan opscheppen. Maar niet aan je medewerkers denken!

 • no-profile-image

  Frank

  Het is niet vreemd dat je je tegenwoordig niet meer ziek durft te melden.

  Als je het doet dan heeft de werkgever een goede stok om mee te slaan en knikkeren ze je er als het even kan er uit.

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Ziek zijn voelt tegenwoordig alsof je een misdaad begaat tegenover je collegas en je werkgever.Dat je de hele werkvloer en je klienten aansteekt bij een griep of zware verkoudheid maakt niet uit blijkbaar.En als je dan vervolgens ,door te vroeg weer aan het werk te gaan ,weer ziek word voel je je dubbel schuldig.Een collega moest zelfs ,tegen het advies van de specialist in ,van de arbo arts en de verzuimmanager zoveel mogelijk op het werk aanwezig zijn ,terwijl ze nog lang niet was hersteld.Schandalig vind ik het .En al heb je je been gebroken ,je ziet maar hoe je komt ,als je maar komt.Alsof we met het salaris wat we verdienen een taxi kunnen betalen ,maar dat word gewoon geeist.Gewoon zorgonwaardig.

 • no-profile-image

  Monty7

  En als ze zich dan ziek melden is de 1e vraag die ze krijgen \"wanneer denk je dat je weer kunt werken\" en ben je bij de dokter geweest, net of de dokter de griep kan genezen en door er naar toe te gaan stijgen de zorgkosten weer want je weet dat ze weinig met griep kunnen dan dat je het goed uit ziekt.

  Het lijkt of je als zieke medewerker een crimineel bent zo wordt er boven opgezeten.

 • no-profile-image

  Selma

  Heel herkenbaar! Ik wacht altijd (te) lang met mijn ziekmelding. Vaak ga ik ook te snel weer aan de slag, omdat ik mij bezwaard voel als ik bedenk hoeveel extra werk er (door mijn ziekte) op mijn collega's neer komt. Maar bij mijn laatste ziekmelding kreeg ik wel (al binnen 24 uur!) een vragenlijst toegestuurd, met allerlei vragen m.b.t. mijn ziekmelding en de vraag hoe snel ik verwachtte weer beter te zijn!!

 • no-profile-image

  G.H.

  Bij mijn werkgever is het ziekteprotocol dermate streng, dat je je amper kan ziekmelden. Zelfs na een operatie, waarbij de arts heeft aangegeven dat je 6 weken rust moet nemen, werd ik verplicht om na 3 weken weer te gaan werken. Bij een buikgriep of gewone griep, is het eerste dat er gevraagd wordt... Heb je loperamide en paracetamol ingenomen??? Zo ja, dan bel aan het einde van de dag maar weer of het heeft geholpen.... dan kan je morgen weer beginnen met werken.... Tja, dat je daarmee je collega's en de cliënten aansteekt... dat is bijzaak, met als gevolg dat dan binnen no-time het hele huis plat ligt...

  De druk om door te blijven werken, ondanks dat je er bijna niet toe in staat bent, is enorm groot... helaas. Dat maakt het af en toe wel erg erg lastig.

 • no-profile-image

  josje

  Ziekmelden is uit de boze wij moeten aan de bereikbaarheidsdienst vragen of je alsjeblieft ziek mag zijn. Je moet vaak blijven doorwerken tot je erbij neervalt dan geloven ze pas dat je toch wel ziek bent.

  En dat in 2013.

 • no-profile-image

  Onmodig

  Mijnleidinggevende heeft mij bevraagt mij voortaan 2weken voor het ziek worden, mij ziek te melden, dan kunnen ze de vervanging beter in plannen.

 • no-profile-image

  M.a

  Nadat we ons al jaren M.n in de vakantiemaanden op voor ons en de patiënten onverantwoorde manier moeten werken, geef ik mijn grenzen beter aan en ja meldt mij ook eerder. Ziek, klagen overleggen met het bestuur praten, het helpt allemaal niet.

 • no-profile-image

  Werkpaard

  Heeft niets met oudere werknemmers te maken, jongeren die een kort dienst verband hebben zijn veel vaker ziek en melde zich ook gemakelijker ziek.

  Nu de werkgever het uit eigen zak moet betalen zitten ze er boven op, en mag je eigenlijk niet ziek zijn.

  De burocraten die heel de dag zitten weten niet wat zorgen is en hoe zwaar de zorg geworden is, maar willen wel het personeel aan de lat leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.