Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Dementerende heeft baat bij hond

De fysieke en mentale gesteldheid van mensen met dementie verbetert, wanneer zij regelmatig met een hond activiteiten ondernemen.
Dementerende heeft baat bij hond
Foto: De fysieke en mentale gesteldheid van mensen met dementie verbetert, wanneer zij regelmatig met een hond activiteiten ondernemen.

Dit blijkt uit recent onderzoek door University of Maryland in de Verenigde Staten. De universiteit onderzocht wat de invloed was van honden op mensen die aan dementie lijden.

Zorginstelling

De onderzochte ouderen leven in een zorginstelling en waren twee keer per week, gedurende 60 tot 90 minuten met een hond in de weer, zoals wandelen, borstelen, eten geven en spelen. Dit project duurde drie maanden. Het bleek dat de ouderen die dit programma volgden, in vergelijking met mensen die dit niet deden, een betere fysieke gezondheid hadden, minder depressief waren en meer deden aan lichaamsbeweging. Ook hun grove en fijne motoriek waren verbeterd. Als gevolg hiervan is het voor ouderen mogelijk langer zelfstandig te blijven waardoor opname in een verpleeghuis uitgesteld kan worden.

Gezellig

De ouderen ervoeren de honden als stimulerend en vonden de activiteiten gezellig. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Erika Friedmann, professor aan de University van Maryland.

Redactie TvV

Of registreer je om te kunnen reageren.