Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Vuurwerkvrije zones rondom verzorgingshuizen onnodig'

In meerdere gemeenten zijn vuurwerkvrije zones rond verpleeg- en verzorgingshuizen ingesteld. Werkgeversorganisatie ActiZ spreekt zich hierover uit.
'Vuurwerkvrije zones rondom verzorgingshuizen onnodig'

Zij denken dat veel ouderen juist genieten van het geknal rondom de jaarwisseling. 'Probeer niet alles voor ouderen te regelen. Laat ze zoveel mogelijk de kwaliteit van het leven behouden dat ze altijd al hadden', aldus een woordvoerster van de brancheorganisatie voor zorgondernemers.

Genieten van pracht en praal

De woordvoerster stelt dat vuurwerkoverlast rond verpleeg- en verzorgingshuizen nooit 'een ding' is geweest. Toch stelden afgelopen weken verschillende gemeenten vuurwerkvrije zones in rond deze instellingen, met het idee ouderen daar een plezier mee te doen. Dat is volgens ActiZ niet het geval. 'Veel mensen op leeftijd genieten juist van de pracht en praal en zitten bij het afsteken van vuurwerk voor de ramen. Ze zijn blij dat er een beetje reuring is', aldus de woordvoerster.

Oneens

Het Nationaal Ouderenfonds is het hier niet mee eens. 'Ouderen schrikken zich de blubber van het geknal rond oud en nieuw. Sommigen durven op die dagen niet meer de straat op om boodschappen te doen. Ze kunnen natuurlijk ook niet meer zo snel wegduiken als ze het gevaar van een rotje zien aankomen', zegt de woordvoerster van het Nationaal Ouderenfonds.

Betutteling

ActiZ blijft bij haar standpunt dat het instellen van vuurwerkvrije zones rondom zorginstellingen betuttelend is. ActiZ: 'Zij maken vaak al 86 jaar vuurwerk mee. Er zijn wel andere onderwerpen in de zorg voor ouderen waar we ons druk over moeten maken. Dat is bij ons niet het onderwerp vuurwerk. Bovendien moeten we met elkaar ook niet de illusie wekken dat het leven zonder risico's is. Zo'n leven bestaat niet.'

Hoe denk jij hierover? Zouden jouw cliënten blij zijn met het vuurwerk, of zijn de vuurwerkvrije zones wél van belang? Laat je reactie hieronder achter!

Redactie TvV

Gerelateerde tags

3 reacties

 • Desiree Hutjes

  Het is in het geval van dementerenden heel vaak dat de knallen ze terugvoeren naar de oorlog. Toch zouden somatische cliënten het geweldig vinden. En het blijft voor een ieder toch persoonlijk... :-)

 • EHM van Tilborg

  Dan moet je in de oudejaarsnacht eens bij ons op de PG-afdeling komen kijken... (BOPZ afd)
  Onze bewoners worden er erg onrustig van, raken soms in paniek. In hun beleving is het vaak weer oorlog. Dus vuurwerk bij een zorgcentrum...nee.

 • tg Kap

  Ben het helemaal met Actiz eens ..Ze genieten van het vuurwerk rondom de jaarwisseling. OP de avond zelf zeggen mensen het ook jammer te vinden dat het pas om 12.00 afgestoken word want vaak liggen ze dan al op bed en missen de pret..

  Doordat we nu al een paar jaar ook op oudjaarsavond er voor te zorgen dat er vrijwilligers zijn kunnen ze op blijven en dat doen wat ze anders ook altijd deden..

  Op houden met die betutteling.. Het leven heeft idd gevaren en daar moet je mee leren om gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.