Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Afschaffen uniform is géén bezuinigingsmaatregel'

Een handtekeningenactie van cliënten hield de afschaf van uniformen een half jaar weg uit verpleeghuis Pronsweide in Winterswijk, aldus De Gelderlander. Maar nu moeten de verzorgenden toch echt in eigen kleding gaan werken.
'Afschaffen uniform is géén bezuinigingsmaatregel'

'Eigenlijk ben ik hierover uitgepraat', zegt Dick Plessius, voorzitter van de Raad van Bestuur als we hem om een reactie vragen. 'Alle medewerkers van andere locaties accepteren dit gewoon, en er was oorspronkelijk niks aan de hand. Nu de afschaffing van de uniformen werkelijkheid wordt, zijn er opeens een paar mensen die zeggen: "Eigenlijk zijn we het hier niet mee eens...".' Volgens Plessius had de uitstel op de afdeling geriatrische revalidatie niets te maken met de handtekeningenactie, maar had deze afdeling iets meer tijd nodig om de afschaffing voor te bereiden.

De reden van het afschaffen van het uniform is volgens Plessius geen bezuinigingsmaatregel. 'In deze tijd waarin verzorgingshuizen sluiten en er enorme bezuinigingen zijn, levert het afschaffen van een uniform echt niets op. De verzorgenden blijven herkenbaar door de badge die ze dragen. Voor dementerenden is deze misschien niet goed zichtbaar, maar die zien ook niet snel het verschil tussen een verzorgende met of zonder uniform.'

De verzorgenden krijgen geen vergoeding als hun kleding vies wordt of kapot gaat. 'Maar als ze zorghandelingen doen die risico's opleveren, zoals het douchen van de cliënt, dragen ze beschermende kleding. We hebben dit besluit genomen na uitvoerig overleg met de cliëntenraad en zij hebben hier ook toestemming voor gegeven. Het gaat nu dan ook gewoon door.'

Redactie TvV

Gerelateerde tags

5 reacties

 • A B

  Wie komt hier op zo een onhygienisch idee, klaar voor ggz denken .bovendien wordt de verzorgende ziek dan hebben we weer werk he voor de jongere verzorgende die dan weer ziek mogen worden door bacterieen en rommel van andere en ook nog je huisgenoten

 • Lies Willemse-van Middelkoop

  Zelf koop ik al jaren mijn eigen werk jasjes. zelf uit kiezen heeft voordelen leuk gekleurd randje of rugplooi . het is geen plicht in de thuiszorg doch ik
  werk niet graag zonder ik ben herkenbaar en heb bij mij wat nodig is handschoenen- pen- telefoon -badge- sleutelkluisslleutel.
  clienten geven complimenten als ik er mee binnenkom .

 • JSA Kraaij

  In de reactie van dhr Plessius mis ik de voordelen van het uniform afschaffen. Geen bezuinigingen, wat dan wel op pakweg een revalidatie-afdeling?

 • A.E van Stroe

  Ik mis in het stuk van de directeur dat het ook met het personeel (OR - raad van verzorgenden/verpleegkundigen) besproken is ... Het lijkt mij dat dit een beslissing is die NIET alleen met de cliëntenraad dient te worden besproken ...

 • J L Wiltjer

  Schandalig dat het uniform wordt afgepakt. Een brandweerman laat je toch ook niet zonder uniform zijn werk doen? Daarnaast straal je als verzorgende iets uit, je bent het visitekaartje van de stichting. Iedereen herkent een broeder of zuster als ze een uniform dragen. Een dementerende oudere kijkt niet naar een badge maar naar een uniform. Dat kennen ze van vroeger. Ik kan het niet anders zien dan bezuinigingen. Geen extra kosten maken op personeel te kleden. Geen personeelskosten voor het organiseren, coördineren en administreren van de kleding. Maar de directeur blijft wel in een (dure) lease-auto rijden i.p.v. in zijn eigen auto met gebruik van zelf betaalde benzine, zoals de rest van het personeel doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.