Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

E-coachingsprogramma dementie voor mantelzorgers

De nieuwe website 'Actief bij dementie' biedt mantelzorgers van mensen met dementie ideeën voor activiteiten.
E-coachingsprogramma dementie voor mantelzorgers

Mantelzorgers die daar graag hulp bij willen, kunnen zich er aanmelden voor een e-coachingsprogramma. Het NIVEL deed onderzoek naar hun ervaringen met dit programma en publiceert daarover in TvZ, Tijdschrift voor verpleegkundig experts.

'Veel spellen kun je met een kleine aanpassing nog spelen. Rummikub kan iemand met dementie bijvoorbeeld nog prima op cijfer leggen zonder op de kleur te letten. Maar een spel als memory kan confronterend zijn.' Dit soort tips biedt de website actiefbijdementie.nl aan mantelzorgers van mensen met dementie. Het programma duurt vijf weken en is een onlineversie van de eerder effectief gebleken 'Plezierige activiteiten methode'.

Minimaal een keer per week loggen de mantelzorgers in op het e-coachingsprogramma en dan krijgen ze nieuwe informatie over mogelijk geschikte activiteiten. En ook hoe ze die kunnen vereenvoudigen, inpassen in het dagelijkse leven, of informatie over activiteiten voor henzelf of hoe ze hulp kunnen vragen. Met deze informatie maken ze elke week een activiteitenplan.

Bij het maken en uitvoeren van die plannen krijgen ze advies van een deskundige e-coach, een casemanager dementie met een opleiding tot verpleegkundig specialist. Problemen die ze tegenkomen, kunnen ze per e-mail met de coach bespreken. Aan het einde van de week neemt de e-coach contact op en bespreekt wat er goed en minder goed gaat. Na afloop van het programma kunnen de mantelzorgers nog een half jaar contact houden met de coach.

In drie rondes met in totaal 15 mantelzorgers is een pilotonderzoek uitgevoerd naar de bruikbaarheid van het programma. Na iedere ronde werden de geconstateerde problemen aan de website verholpen. Per deelnemer besteedde de e-coach tussen de 95 en 280 minuten tijd en stuurde deze tussen de 8 en 28 e-mails. NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik: 'Het e-coachingsprogramma kan mantelzorgers bewustmaken van het belang van plezierige activiteiten voor zowel de persoon met dementie als henzelf. Het contact met de e-coach blijkt daarbij een waardevolle toevoeging. Het programma is vooral geschikt voor mantelzorgers die er door hun casemanager dementie op worden gewezen.'

Redactie TvV

Gerelateerde tags

2 reacties

  • A.H. Reukema

    Wat een goed idee. Ik ga het ook eens proberen bij de bewoners. Het lijkt mij ook geschikt voor een bewoner die één op één begeleiding nodig heeft.

  • just me

    Memory kan wel. Alleen moet je de plaatjes dus naar boven leggen. Ik zoek dan een plaatje uit en vraag hen om precies hetzelfde plaatje te zoeken. En dat gaat goed en ik heb ook de indruk dat de mensen dit een leuke activiteit vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.