Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw: dementievriendelijke supermarkt

Alzheimer Nederland gaat supermarktpersoneel trainen om met dementerende klanten om te gaan.
Nieuw: dementievriendelijke supermarkt

Het aantal mensen met Alzheimer stijgt snel. Dementievriendelijke supermarkten zijn dus hard nodig, stelt Alzheimer Nederland. Het supermarktpersoneel krijgt tijdens de trainingen informatie over dementie. Medewerkers leren de kenmerken van de ziekte te herkennen en krijgen omgangstips. Verder doen supermarktmedewerkers rollenspellen met acteurs die iemand met dementie naspelen. 'We hebben 125 voorlichters getraind om dit soort voorlichtingen te kunnen geven. Om mensen te helpen zich bewust te worden van dementie en hoe je ermee zou moeten omgaan', vertelt een woordvoerder van Alzheimer Nederland.

Dementievriendelijke supermarkt

De tips die medewerkers krijgen zijn onder meer: heel geduldig zijn, simpele informatie bieden, geduldig blijven en oogcontact maken. Dit soort cursussen zouden ook aan andere branches gegeven kunnen worden, vindt Alzheimer Nederland. De trainingen worden vooral gegeven bij supermarktketens zoals Albert Heijn en Jumbo. Maar als het aan Alzheimer Nederland ligt, worden de trainingen straks in alle supermarktketens gegeven.

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

2 reacties

  • Judith Meijer

    Goed dat ze hierin gaan investeren! Vanuit de thuiszorg zie ik zat mensen met een beginnende dementie die helaas nog veel zelfstandig moeten doen door alle zorgbezuiningen en het tekort aan vrijwilligers. Als zij nog in staat zijn om zelf de weg naar de supermarkt en naar huis te vinden, is het prettig als zij in de supermarkt ook begeleid worden. Mensen met een beginnende dementie zullen niet altijd gelijk herkend worden, maar als personeel wordt getraind zal dit allicht meewerken! Goed plan :)

  • Henriette Labouchere

    Dus als ik het goed begrijp doet een dementerende nog zelf zijn boodschapjes bij de Albert Heyn. Bent u wel eens in een drukke AH geweest? Vast wel. En denkt u dat het personeel meteen bij de ingang de dementerende in het vizier heeft?

Of registreer je om te kunnen reageren.