Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Miljoenen gepompt in opleiding en bijscholing verzorgenden

Het kabinet investeert fors in het verder verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse verpleeghuizen. In 2016 is daar een bedrag van 140 miljoen euro voor beschikbaar.
Foto: Roos Koole (ANP)
Foto: Roos Koole (ANP)

Dit is een van de plannen voor de ouderenzorg die het kabinet presenteerde op Prinsjesdag. Komend jaar wordt er 160 miljoen in de verpleeghuiszorg gepompt, in de jaren daarna loopt dit bedrag op tot structureel 210 miljoen euro. Daarbovenop wordt een geplande bezuiniging binnen de Wet langdurige zorg van 45 miljoen in 2016 geschrapt.

Meeste geld voor opleiding en bijscholing

Bewoners van verpleeghuizen, hun naasten en alle verzorgenden  gaan de effecten van deze extra investering in kwaliteit merken in de praktijk van alledag. Het leeuwendeel van het extra geld gaat naar opleiding en bijscholing van verzorgenden en verpleegkundigen, zodat hun kennis beter aansluit op de wensen, behoeften en mogelijkheden van cliënten. En medewerkers met trots het vak kunnen uitoefenen waarvoor ze hebben gekozen.

Uitbreiding dagbesteding

Daarnaast wordt de dagbesteding flink uitgebreid, met gemiddeld één uur per dag, waarbij wordt geluisterd naar de wensen van bewoners zelf. De één zal de voorkeur hebben om extra te bewegen, de ander zal liever muziek luisteren.

Versterken cliëntenraden

Verder worden cliëntenraden versterkt en wordt het toezicht intensiever en meer gericht op kwaliteit door de ogen van de cliënt. Alle nieuwe plannen bouwen voort op het 'Waardigheid en Trots' plan dat staatssecretaris Martin van Rijn in het voorjaar van 2015 lanceerde voor de kwaliteitsverbetering van verpleeghuizen.

Geef je mening: op welk vlak zou jij graag bijgeschoold worden? Reageer hier >>

Rhijja Jansen

Eén reactie

  • Aleida van den Hoorn

    Ik zou graag bijgeschoold willen worden over wondzorg. Maar ook over medicatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.