Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Hulp bij euthanasie voltooid leven strafbaar'

Hulp bij zelfdoding van mensen die vinden dat hun leven voltooid is, moet strafbaar blijven.
Fotolia_93778286_Subscription_Yearly_XXL.jpg
Foto: Fotolia

Dit stelt een commissie onder leiding van Paul Schnabel, die hierover vandaag een rapport presenteert aan minister Edith Schippers van VWS. De commissie stelt dat de wet voor hulp bij zelfdoding niet veranderd hoeft te worden, omdat het maar om heel weinig mensen gaat. Daarnaast gaat het meestal om mensen met ‘een opeenstapeling van ouderdomsklachten’, die kunnen neerkomen op ‘ondraaglijk en uitzichtloos lijden’. In deze gevallen kan al om euthanasie gevraagd worden. Volgens de leden van de commissie zijn er maar weinig mensen die dood willen zonder dat ze medische problemen hebben.

Aangeklaagd familielid
De commissie geeft ook adviezen om te voorkomen dat mensen klaar zijn met hun leven: voorkom dat mensen eenzaam worden en vergroot hun zelfredzaamheid. Het onderzoek kwam er na de zaak rond Albert Heringa. Hij had zijn 99-jarige moeder geholpen een einde aan haar leven te maken en werd daarvoor aangeklaagd. De rechter oordeelde aanvankelijk dat Heringa schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. In hoger beroep werd hij vorig jaar helemaal vrijgesproken. Heringa hielp zijn moeder bij de zelfdoding, omdat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren. Hij doet zijn verhaal in de documentaire 'De laatste wens van Moek'

Er zijn veel inspirerende initiatieven om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Klik hier voor 8 voorbeelden>>

De VVD had vervolgens om het onderzoek gevraagd. Kamerlid Arno Rutte zegt in een reactie dat ‘mensen die goed afgewogen, zonder druk of dwang van buiten, tot de conclusie komen dat hun leven voltooid is’ een einde aan hun leven moeten kunnen laten maken.

Wat vind jij van deze conclusie? En heb jij cliënten die niet medisch lijden, maar wél klaar zijn met het leven? Reageer hier >>

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.