Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vijf doden in verpleeghuis door onbekend virus

Vijf bewoners van verpleeghuis Magnushof in Schagen zijn binnen week tijd overleden door een nog onbekend griepvirus.
wheelchair-1576246-638x425.jpg
Foto: Free Images

Dit meldt het Noordhollands Dagblad. Op dit moment vertonen nog eens vijf personen de symptomen van het virus. Hans Groenendijk, bestuurder van Woonzorggroep Samen waar Magnushof onder valt:  ‘We zijn bezig met diagnostiek, er staan dingen op kweek.’

Symptomen
Het virus startte begin maart op de afdeling Neskaag Zuid van Magnushof. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de griep, zoals hoge koorts. Er wordt dan ook vermoed dat het om een gewoon griepvirus gaat, dat bij gezonde mensen weinig kwaad kan. Groenendijk: ‘Maar voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan het net ’t laatste zetje zijn. Van drie van de vijf mensen die zijn overleden was de gezondheid al erg slecht.’

De kennis bij verzorgenden over hygiëne schiet tekort, aldus de expert.'Het verbaast me nog steeds hoe verzorgenden bij de handreiniging omgaan met handalcohol.' Lees meer>>

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de vijf besmette bewoners geïsoleerd verzorgd. Ook zijn extra hygiënemaatregelen genomen: personeel werkt met mondkapjes en handschoenen, en de deuren naar de andere afdelingen zijn gesloten.

Volgens IGZ is de infectiepreventie in verpleeghuizen nog steeds onvoldoende. Deskundige infectiepreventie Charlotte Michels geeft 5 handige tips aan verzorgenden ig. Naar de tips>>

Rhijja Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.