Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleeghuizen boycotten IGZ

Verpleeghuizen sturen niet langer kwaliteitsinformatie op naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze hebben bezwaar tegen de kwaliteitsindicatoren en vinden dat de informatie verkeerd wordt gebruikt.
ANP-1000_46056698.jpg
Martin van Rijn vindt de boycot onacceptabel. - Foto: ANP

Verpleeghuizen schorten de medewerking aan IGZ voorlopig op. Dat hebben de bestuurders van verpleeghuizen vorige week besloten op een extra ledenvergadering vanbrancheorganisatie ActiZ, meldt Zorgvisie, vakblad voor zorgmanagers. Ze hebben bezwaar tegen de gebruikte kwaliteitsindicatoren. Die leiden totafvinklijstjes en ranking van verpleeghuizen die geen goed beeld geven van de werkelijke kwaliteit van zorg.

Voorbij de afvinklijstjes
ActiZ laat in een reactie weten af te willen van de afvinklijstjes van de IGZ. ‘Kwaliteit komt tot stand in het contact tussen zorgprofessionals en cliënten. Dat zal in het nieuwe kwaliteitskader ook een belangrijke rol spelen’, aldus een ActiZ-woordvoerder. ‘Met dat nieuwe kwaliteitskader komt er ook ander toezicht. We vragen ons af hoe dat zich verhoudt tot de oude afvinklijstjes.’ Zo lang daar geen duidelijkheid over is, adviseert ActiZ haar leden voorlopig geen informatie meer te sturen naar de IGZ.

Nieuw kwaliteitskader verpleeghuizen
De IGZ bepaalt bij verpleeghuizen zelf welke informatie ze moeten aanleveren, omdat vertegenwoordigers van zorgaanbieders, beroepsgroepen cliënten en zorgverzekeraars het nog niet eens zijn over het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuizen. Dat zou 1 oktober klaar moeten zijn, anders zou het Zorginstituut Nederland de regie overnemen. Naar verluidt hebben partijen enkele dagen extra gekregen om er alsnog uit te komen, omdat een akkoord binnen handbereik ligt. Ook over de norm voor een goede personeelsbezetting in verpleeghuizen moet dan overeenstemming zijn. 

Focus op veiligheid

De IGZ heeft in augustus bekendgemaakt bij de uitvraag meer te letten op veiligheid. Zo moeten verpleeghuizen laten weten bij hoeveel cliënten ze psychofarmaca gebruiken. Kalmerende medicijnen wordt bij één op de vier bewoners voorgeschreven bij probleemgedrag. De geneesmiddelen bestrijden weliswaar de acute symptomen, maar hebben vaak negatieve bijwerkingen en nemen niet de oorzaken van probleemgedrag weg. De IGZ wil weten of verpleeghuizen daar voldoende aan doen. Daarnaast vraagt de IGZ naar de mate waarin vrijheidsbeperkende maatregelen voorkomen in verpleeghuizen. Verder kijkt de Inspectie onder meer naar het niveau van medewerkers, hoe de zorgorganisaties leren van fouten, hygiëne en mondzorg.

Ophef 'zwarte lijst'
De zorgen van de verpleeghuisbestuurders kunnen niet los worden gezien van de ophef die in juli ontstond na openbaarmaking van de zogeheten ‘zwarte lijst’ van verpleeghuizen. Onder grote politieke druk van de Tweede Kamer besliste staatssecretaris Martin van Rijn tot openbaarmaking. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vindt het onacceptabel dat verpleeghuizen weigeren om kwaliteitsinformatie aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg te leveren. Het Zorginstituut Nederland wil 1 januari het nieuwe kwaliteitskader voor verpleeghuizen af hebben. Dat laat Van Rijn weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.