Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

10 miljoen voor dementievriendelijke samenleving

Zolang het niet mogelijk is van dementie te genezen, moet de samenleving zo veel mogelijk oog hebben voor mensen met dementie.
0000dmeentievriendelijk.jpg
De campagne duurt vijf jaar.

Dit stelt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) die om die reden is gestart met de campagne 'Samen dementievriendelijk'. De campagne - waarvoor de komende vijf jaar 10 miljoen euro beschikbaar is - is tijdens de EU-conferentie 'Living well with(out) dementia’ begonnen en wordt uitgevoerd door Alzheimer Nederland en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM onder het Deltaplan Dementie. Ook Albert Heijn, Connexxion Taxi Services en de gemeente Amsterdam zetten de schouders onder een dementievriendelijker Nederland en waren bij de start aanwezig.

Het taboe moet van dementie af, vertelt hoogleraar Anne Mei The in een interview met Tijdschrift voor Verzorgenden. 'De focus ligt te veel op een geneesmiddel en euthanasie bij dementie.' Lees meer 

Van Rijn: 'Ik ben vandaag dementievriend geworden door me te registreren. Ik roep iedereen op hetzelfde te doen. Omkijken naar mensen met dementie is een zaak voor ons allemaal. In Nederland woont 70 procent van de mensen met dementie thuis. Ze wonen in ons dorp, in onze buurt, in onze straat. Soms hebben ze even iemand nodig die doorheeft wat er aan de hand is als ze het bijvoorbeeld even niet meer weten bij de kapper of zonder bestemming de bus instappen. En die mensen, die helpende hand, dat zijn wij allemaal.'

Een zingend zebrapad, muziekzender voor dementerenden, en interactieve muur: het zijn allemaal inspirerende ideeën als je cliënt dementie heeft.
Klik hier voor de top 10 

Het kabinet maakte al eerder bekend tot en met 2017 32,5 miljoen euro te investeren in het Deltaplan Dementie, dat onder andere voorziet in wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening. 'Onderzoek blijft nodig en dat blijven we ook na 2017 doen', aldus Van Rijn. 
Bekijk ons dementie dossier voor handige tips voor verzorgenden ig >> 

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.