Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bezettingsnorm verpleeghuizen kost 3 miljard euro

Een bezettingsnorm van twee zorgmedewerkers op een groep van acht bewoners vergt een investering van 3,1 miljard euro. Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), dat uitgaat van een extra toename van tienduizend medewerkers in de zorg per jaar vanaf 2019.
bezettingsnorm.jpg
Foto: ANP

Dat meldt Skipr.nl. Brancheorganisatie ActiZ wijst op de krappe arbeidsmarkt en roept andere partijen op om samen het benodigde extra zorgpersoneel op te leiden en aan te trekken.

Bezettingsnorm verpleeghuizen

Op het ogenblik geldt er geen verplichte norm voor de personeelsbezetting in de verpleeghuiszorg. De afgelopen periode is er wel veel discussie over geweest. Meerdere partijen, waaronder FNV, zijn voorstander van een norm van minimaal twee bevoegde en bekwame zorgmedewerkers op een groep van maximaal acht personen.

Wat kost het? 

Het CPB heeft berekend hoeveel de maatregel kost en noemt deze in een gisteren verschenen notitie 'juridisch en technisch uitvoerbaar.' De benodigde uitbreiding van het aantal gekwalificeerde medewerkers in de verpleeghuiszorg zal wel tijd kosten. Het CPB noemt een extra toename van tienduizend voltijdsmedewerkers per jaar haalbaar vanaf 2019.

Zie ook: Noodklok geluid om bezettingsnorm verpleeghuizen

Meer personeel nodig

Wat Actiz betreft moet er aan twee voorwaarden worden voldaan om extra mensen in te zetten in verpleeghuizen: de overheid moet het benodigde geld structureel vrijmaken én er moet meer aandacht komen voor de arbeidsmarkt. Over het geld zegt woordvoerder Bernadet Naber: 'Je kunt niet medewerkers opleiden en aannemen voor een jaar en ze daarna weer ontslaan. Dus het geld moet er jaarlijks zijn.' Werkgevers kunnen pas extra personeel werven als er geld is om mensen te betalen.

Tekorten arbeidsmarkt

Wat de arbeidsmarkt betreft, wijst Naber erop dat er al een tekort aan zorgpersoneel is. Het aantal ouderen neemt de komende jaren hard toe, terwijl het aantal jongeren dat de arbeidsmarkt betreedt, afneemt. 'We vissen met z’n allen in een steeds kleiner wordende vijver en dus moeten we aan de slag om voldoende mensen op te leiden en te enthousiasmeren voor de ouderenzorg.'

Volgens Sonja Kersten van V&VN is het grootste probleem in de verpleging op dit moment het toenemende tekort aan verpleegkundigen. Lees meer. 

Nienke Berends

5 reacties

 • Irene Hadjidakis

  dweilen met de kraan open....misschien is er een andere visie op ouder worden en sterven nodig.....en het ontwikkelen van zorg buiten de marktwerking

 • martine

  Maar uiteindelijk koste het niets want het levert veel banen op
  Goed voor de werkgelegenheid.tevreden ouderen en gemotiveerd personeel.
  Wat mag de zorg volgen u kosten?
  En waar kan het minder?

 • Lidy

  Tekorten op arbeidsmarkt:
  Jonge mensen kiezen voor het bedrijfsleven, daar geen weekenden/feestdagen werken, geen zomervakantie al definitief in moeten plannen in half december. Vaak maar maximaal twee weken in hoogseizoen vakantie. Salaris laag, als je weinig weekenden/avonden werkt geen extra ORT die het salaris nog een beetje aantrekkelijk maken. Geen auto van de zaak. Veel stress, lichamelijk zwaar en weinig tevredenheid van kritische familie of Cliënten. De toestroom van nieuwe leerlingen zal alleen maar afnemen. Jongeren willen snel geld verdienen, hebben veel om af te betalen [studie/hypotheek] Salarissen in zorg voor de verantwoording die je draagt en zware wisselend diensten maakt het niet aantrekkelijk voor de jongeren. Lied

 • martine

  Het is gewoon hard nodig en noddzakelijk
  onze beschaving zie je aan de zorg die geleverd wordt,en wat is nou dit bedrag op het hel financiele plaatje?

 • ria

  Ja waarom hadden we ook al weer de zorgassistenten niv. 2 ontslagen. Zij zijn vaak heel goed in de basiszorg en bezigheden van de bewoners. Maar ze kosten minder als niv 3 , 4 en 5. Aandacht is net zo belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.