Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ulcus cruris


Definitie

Ulcus cruris is een chronisch huiddefect aan het onderbeen, dat berust op chronische veneuze insufficiëntie (85-90%), of op arteriële stoornissen. In enkele gevallen kan een gemengde of andere oorzaak (diabetes, infecties, trauma’s, systeemziekten, maligniteit, enzovoort) optreden.

Het veneus ulcus cruris bevindt zich meestal rondom de enkels en in het gebied tussen de enkels en het begin van de kuitspier. De wond varieert in grootte en de wondbodem is meestal voor een deel geel en voor een deel rozerood. Doordat het omgevende weefsel oedemateus is, zal een veneus ulcus over het algemeen veel wondvocht produceren. De wond is vaak oppervlakkig en niet duidelijk afgelijnd, in tegenstelling tot het arteriële ulcus dat dieper en scherp is afgelijnd. Wat je ziet: spataders en/of huidafwijkingen, zoals bruine pigmentatie, oedeem, verharde of ontstoken huid rond de enkels, littekens van genezen ulcera, eczeem rond de spataders, droge grof geschilferde huid, atrofie blanche.

Het arterieel ulcus bevindt zich meestal op minder goed doorbloede gebieden en op plaatsen van druk- en wrijfkrachten, zoals de voetrug, voetrand, hiel, tenen, het scheenbeen of onder de nagelplaat aan de tenen. De wond kan variëren in grootte en is meestal diep en pijnlijk. Door de slechte bloedtoevoer is er in het algemeen weinig wondvocht. Vaak is er een geelachtige wondbodem met zwarte necrose. Als pezen en gewricht blootliggen, wijst dit op diepere necrose door arteriële insufficiëntie. Wat je ziet: huidafwijkingen, zoals koude voeten, soms oedeem, voet ziet rood bij het neerhangen en wit bij omhoogheffen, de slagaders zijn niet goed te voelen, de huid is droog en bleek, verdund, glad.

(Handboek Wondzorg, 2009)