Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘12.000 zorgverleners komen niet van het mbo’

Het kabinet wil 12.000 extra banen in de ouderen- en langdurige zorg realiseren. ‘De vraag is alleen waar het personeel vandaan moet komen, via het mbo alleen is dit in ieder geval niet mogelijk.’

Dat zegt het kenniscentrum voor leren in de praktijk in de zorg, Calibris, in de BPV Barometer Zorg. Door de vergrijzing komen er steeds meer ouderen om voor te zorgen en zullen tegelijkertijd meer zittende werknemers hun werk in de zorg vanwege hun leeftijd verlaten. Vooral de ouderenzorg krijgt hiermee te maken. Calibris vraagt zich in de BPV Barometer Zorg af waar het kabinet de komende jaren de 12.000 extra zorgverleners vandaan wil halen. ‘Via het mbo alleen is dit in ieder geval niet mogelijk,’ aldus het rapport. ‘Het aantal mbo’ers (helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen niveau 4) gaat de komende jaren flink achteruit. De instroom in de opleiding verzorgende (niveau 3) laat nu al een dalende lijn zien. De instroom van nieuwe studenten is in 2010 met ongeveer 2 procent afgenomen.’

Verpleegkundigen niveau 4 en 5
Voor verpleegkundigen niveau 4 wordt niet meteen een daling ten opzichte van de instroom verwacht. Arbeidsmarktanalist Peer van den Bouwhuijsen van Calibris licht toe: ‘Het aantal leerlingen verpleegkundige is behoorlijk stabiel. Ook voor de komende jaren, tot ongeveer 2015, wordt weinig verandering verwacht. Toch is dit, gezien de verwachte vraag van de arbeidsmarkt, veel te weinig en worden wel degelijk tekorten van mbo’ers verwacht.’ Op hbo-niveau wordt juist een stijging van het aantal studenten gezien. Uit cijfers van de HBO-raad bleek onlangs dat opleidingen in de gezondheidszorg met 6,5 procent de snelstgroeiende studierichting in het hbo zijn, met de opleiding verpleegkunde als koploper.

Ouderenzorg moet aantrekkelijker worden
Volgens Calibris moet de ouderenzorg zich in de komende jaren nadrukkelijk als aantrekkelijke werkgever profileren om de dalende instroom in de zorgopleidingen een halt toe te roepen. Ook moeten allochtonen, jongeren, vrouwen en potentiële herintreders enthousiast gemaakt worden voor een opleiding en baan in de ouderenzorg. Daarnaast moeten maatregelen genomen worden om het zittende personeel te behouden en het niet werkende deel van de beroepsbevolking te activeren. Volgens Annelies Bannink, strategisch adviseur, is Calibris daar hard mee bezig. ‘Werkgevers in de ouderenzorg voeren regelmatig landelijke campagnes uit, zoals onlangs de campagne Open Armen, om leerlingen enthousiast te maken voor zorgberoepen. Daarnaast zijn werkgevers in de regio betrokken bij de goed bezochte BeroepenCarroussels voor VMBO-leerlingen, waarbij beroepenvoorlichting voor onder meer beroepen in de zorg georganiseerd wordt. Calibris zelf heeft een digitaal spel gemaakt voor leerlingen van groepen 7 en 8 op de basisschool, Factor Z.org. Daarmee maken kinderen kennis met verschillende beroepen in de zorg. Ook  heeft Calibris een aantal regionale projecten/diensten  ontwikkeld, zoals Welslagen, Gilde-leren, Wijkleercentrum en projecten in het kader van Mobiliteit. Deze projecten leiden volwassenen toe naar de zorg, aan de hand van een werken-leren-traject.  Hierbij zijn werkgevers, maar ook UWV en gemeenten betrokken.’

Calibris gebruikt de BPV Barometer Zorg om in overleg met scholen en leerbedrijven na te gaan in hoeverre,  en op welke wijze geconstateerde stagetekorten kunnen worden opgelost. 

Bekijk ook het artikel ‘Ouderenzorg saai? Integendeel!‘ van vijf studenten hbo-v van de Saxion Hogeschool in Enschede.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

7 REACTIES

 1. In de zorg zal ook een herijking moeten plaatsvinden. Crossover met facility services opleidingen bieden kansen. Er wordt nu ervaring opgedaan met het project Leven Lang Leren in het Facility services college. Meedere ROC’s, ziekenhuizen, zorginstellingen en facilitaire aanbieders in de zorg. Facility Services Colllege is een initiatief van ROC van Amsterdam.

 2. Lees alle reacties
 3. Leuke reactie Esther. Werk zelf ruim 15 jaar op de afd. Geriatrie en elke dag is anders boeiend en ik blijf iedere dag weer nieuwe dingen leren. Het werk is klinisch breed maar kijkt ook naar psyche en sociale situatie. Naast de klinische afdeling ook GOC en consultaties, zeker nu alle patiënten > 70 vanuit VMS gescreend moeten worden.

 4. ik werk al 20 jaar in de verpleeghuiswereld, ben begonnen als voedingsassistent en door de jaren verder gaan leren, op dit moment ben ik 3de jaars HBO-VGG- student duaal. de ouderenzorg is een geweldig veld om in te werk, veel uitdaging, complexiteit en daarbij ook heel dankbaar werk. het is alleen zo jammer dat de ouderenzorg altijd zo negatief in de publiciteit komt

 5. Het onlangs afgesloten convenant tussen het ondermeer ministerie, Actiz, V&VN spreken over een extra instroom van 12.000 extra medewerkers aan de “onderkant” van het loongebouw, dus zeker geen extra VIG-ers en Verpleegkundigen.
  Overigens vind ik dat we eens van de term “handen aan het bed” afmoeten, het gaat om “triple-h” zorgverleners; Handen, Hersens en een Hart voor de zorg !

 6. Ik werk op een revalidatie-afdeling in een vphuis. Heb het prima naar mijn zin, met zo een afdeling heb ik geen ZH nodig. Je ziet alles, maakt alles mee, niet alleen oudere mensen maar zeker ook patiënten die jonger zijn.
  De stereo typeringen van het verpleeghuis kennen we inmiddels wel en de media laat regelmatig die weer terug komen door de al oude discussies weer te voeren. Van die stereotypering moeten we af! Anders wil niemand meer in die sector werken.

 7. Ik snap heel goed waarom er een daling inzit. En waarom maar weinig mensen kiezen voor de ouderenzorg. Op school (mbo-V) wordt erg laag dunkend gedaan over ouderenzorg.Dat ga je doen als wat ouder bent. Dit kreeg ik te horen toen ik vertelde dat ik op de afdeling Geriatrie ging werken. Ik ben nu bijna 3 jaar gediplomeerd en werk met heel veel plezier op deze afdeling. Het is mijn eigen keuze geweest en als het aan school had gelegen had ik nu in hun ogen liever op chirurgie gewerkt.

 8. Ik loop nu al 1,5 jaar stage op een leerafdeling en ik snap heel goed waarom er bij de niveau 3 & 4 opleiding een dalende lijn zichtbaar is. De begeleiding vanuit school is rondom slecht en dit komt niet ten goede van de kwaliteit en motivatie van deze studenten. Niet echt handig gezien de handen die we over 10,20 jaar nodig hebben!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.