Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aan de slag met leerpunten Verpleeghuiscongres

In oktober vond Het Verpleeghuiscongres plaats. Met welke leerpunten van dit congres kunnen verpleegkundigen aan de slag?
Aan de slag met leerpunten Verpleeghuiscongres

Mimi Dekker, Welzijnscoördinator in verpleeghuis Amaris Gooizicht, doet verslag van de belangrijkste leerpunten van Het Verpleeghuiscongres.

‘Ondanks dat ik inmiddels al enige tijd de overstap heb gemaakt van zorg naar welzijn, heb ik geen spijt gehad dat ik op de oproep om namens TvZ het congres te bezoeken, heb gereageerd.’

Niveau 5

‘In het verhaal van Marian Adriaansen, lector Langdurige Zorg bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, kwam de kwaliteitsverbetering aan de orde. Nodig? Jazeker, zo bleek uit een aantal schrijnende en helaas herkenbare voorbeelden. Zij gaf ook aan dat niveau 5 opgeleide verpleegkundigen een brugfunctie zouden moeten gaan vervullen met taken als triage, coaching (ook in multi-disciplinair werken), ketenzorg en evidence based werken. Ook op de werkvloer zelf zijn ‘zorgkundigen’  op niveau 4 wenselijk die direct betrokken zijn bij de zorg aan complexe doelgroepen. Ik denk dat we ook in ons verpleeghuis goed naar het inzetten van de verschillende niveaus moeten gaan kijken. Dat is mijn tip aan mijn leidinggevenden, zeker nu er veranderingen in de organisatie gaan plaats vinden.’

Mantelzorgers

‘Carolien Smits sprak over de samenwerking tussen informele zorg en verpleeghuiszorg. Zij is Lector Innoveren in de Ouderenzorg, bij het Kenniscentrum Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim. We gaan van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving, wat kort gezegd inhoudt dat de mantelzorgers meer betrokken moeten gaan worden. Niet verplichten, maar bij de intake goed wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden bespreken. Hier zijn wij ook al mee bezig, maar misschien kunnen we het met de tips op zorgleefplanwijzer.nl concreter maken.’

Palliatieve zorg

Marjolein van Meggelen, oncologieverpleegkundige werkzaam bij Het integraal Kankercentrum Nederland, had als onderwerp Palliatieve Zorg. Wat een ontdekking voor de zaal om te horen dat we daar eigenlijk allemaal werkzaam in zijn! Ik kan nu collega’s uitleggen hoe het ziekteverloop is bij dementie gecombineerd met andere chronische aandoeningen. Moeilijk voorspelbaar en grillig, zo bleek uit een grafiek.
Het boekje van Esther Donkers “Berichten uit de zorg” ga ik iedereen aanraden als leestip.’

‘In de pauze loop ik langs de stand van Zorg voor Beter. Wel bij ons in huis geweest, maar ik hoor er weinig meer over, terwijl ze een hoop nuttige info hebben. Toch maar weer eens aanzwengelen.

Ik heb drie workshops bezocht. Dankzij de eerste weet ik nu wat de Signaleringsbox inhoudt. Dit is een methode voor verzorgenden die hen helpt bij het signaleren, interpreteren en verwoorden van de zorgproblemen die het meest bij palliatieve patiënten voorkomen.  Mijn instelling heeft subsidie gehad om hier mee aan de slag te gaan. Hadden we dat niet gehad dan had ik dit zeker aangeraden!
In Tijd voor zorg, zorg voor tijd waren we actief bezig om met elkaar te kijken waar je tijd aan verliest.  Ik ga de Tijdwijzer Zorg aan mijn manager geven want die kunnen wij vast goed gebruiken!
In de workshop over mantelzorg hebben we het over het inzetten van mantelzorg en vrijwilligers gehad. De schone taak aan mij om uit te zoeken of wij een mantelzorgbeleid hebben en om te kijken wat daar in staat. Kijken wat een organisatie als  Mezzo voor ons kan betekenen. Je kunt in ieder geval beginnen met ook aan de mantelzorgers te vragen hoe het met ze gaat. Doen we wel, maar ook genoeg?

Een hoop te doen om te zorgen dat de bewoners centraal blijven staan. Wij komen in hun woonsituatie en zij zijn niet (toevallig) op ons werk. Het valt niet mee om je thuis te voelen op je laatste woonplek…

Het Verpleeghuiscongres wordt jaarlijks georganiseerd door Reed Business Events. Klik hier voor meer gezondheidszorgcongressen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.