Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanleg voor borstkanker geeft niet per se stress

De meeste vrouwen met erfelijke aanleg voor borstkanker hebben op lange termijn geen last van psychische problemen. Dat geldt zowel voor vrouwen die een profylactische mastectomie ondergingen als voor degenen die kozen voor regelmatige borstcontrole.
Aanleg voor borstkanker geeft niet per se stress

Dat blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Mariska den Heijer van het Erasmus MC. Zij volgde sinds 2007 zo’n 250 vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker. Vrouwen met een sterke eigenwaarde blijken minder problemen te ondervinden van de belasting dan vrouwen met een laag zelfbeeld. Wat ook helpt bij het omgaan met de situatie, is het gevoel controle over het leven te hebben. Openlijk praten over de erfelijke aanleg met vrienden en familie werkt ook positief, concludeert Den Heijer.

Stigma
Vrouwen die zich gestigmatiseerd voelen door de erfelijke aanleg hebben vaker last van emotionele problemen. Een al bestaand minderwaardigheidsgevoel vergroot die kans ook. Vroegtijdige signalering van dergelijke gevoelens kan dan ook preventief werken, denkt Den Heijer. Zo’n 20 procent van de vrouwen uit het onderzoek lijdt aan langdurige stress door de erfelijke aanleg.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.