Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aantal stageplaatsen zorg flink gestegen

De zorgsector telt dit jaar 25% meer stageplaatsen dan vorig jaar. Dit dankzij een financiele injectie van het kabinet om het verwachte tekort aan personeel op te vangen.

Met 40.000 stageplaatsen is dit aantal met 25 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is te danken aan een forse financiële impuls van het kabinet om het verwachte personeelstekort aan verpleegkundigen en verzorgenden op te vangen. Dit zegt de Besturenraad, belangenbehartiger van scholen en schoolbesturen.

Economische crisis = meer mensen de zorg in
Dat vraag en aanbod van personeel meer in evenwicht zijn dan voorheen, bleek al uit de brief ‘Arbeidsmarkt en opleidingen zorgsector’ die minister Klink en staatssecretaris Bussemaker (VWS) naar de Tweede Kamer stuurden. Dat er momenteel nauwelijks sprake is van een krapte op de arbeidsmarkt in de zorgsector schrijven de bewindslieden vooral toe aan genomen maatregelen en aan de economische crisis. Meer mensen oriënteren zich nu op een baan als bijvoorbeeld verpleegkundige of verzorgende.

Weinig instroom zorg na 2025
Toch is er geen reden om achterover te leunen, waarschuwen Klink en Bussemaker. Ze wijzen erop dat in de periode tot 2025 de behoefte aan personeel in de zorg sterk zal toenemen. Enerzijds gaan veel werkers met pensioen en anderzijds neemt door de vergrijzing van de bevolking de behoefte aan zorg toe. Tegelijkertijd neemt het aantal jongeren af (‘ontgroening’) waardoor de instroom van nieuw personeel in de zorgsector ook onder druk komt te staan.

Openstaande vacatures afgenomen
Volgens de Besturenraad is er ruime belangstelling om in de zorg te gaan werken, het aantal openstaande vacatures is ten opzichte van vorig jaar met een kwart afgenomen. 

Stagefonds
Om het aantal stageplaatsen te bevorderen heeft VWS in 2008 het Stagefonds in het leven geroepen. Het beschikbare bedrag is opgelopen tot 99 miljoen euro. Of het fonds ook na 2011 wordt voortgezet moet nog beslist worden. Op dit moment is daar nog maar 33 miljoen euro voor gereserveerd.

Besturenraad
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

 1. Het lijkt erop dat Klink altijd iets probeert te sussen en zaken afzwakt.
  Het is natuurlijk super dat er nu weer meer mensen zich aanmelden voor ons vak. Echter, de lonen blijven laag en ik merk bij mezelf dat ik als hbo’er niet echt mijn ei kwijt kan. Een functiedifferentiatie zou voor mijzelf wel gewenst zijn.
  Daarnaast wil ik benadrukken dat er ondanks dat er 25% meer stageplekken zijn, dit geen oplossing is! Het is een begin. De stagiaires hebben goede begeleiding nodig.
  Op mijn eigen afdeling zie ik vaak dat de situatie zo ernstig is dat we regelmatig met een flexer, 2 gedetacheerden, 2 zorgassistenten en 4 stagiaires (waarvan 2 in de 1e week van hun stage) staan!
  Dus geen vast personeel!
  Met andere woorden: je moet ook de begeleiders voor de 25% extra studenten hebben! En nu kan de begeleiding en daarmee de kwaliteit van zorg vaak niet gegarandeerd worden.
  Daarnaast is het zo dat de BIG-geregistreerde de verantwoordelijkheid voor de acties van zijn of haar pupillen draagt. Als de stagiaire een fout maakt ben jij verantwoordelijk! Maar als je meerdere stagiaires in eens dienst moet begeleiden, controleren, evalueren en ook nog je eigen werkt moet doen, kun je niet alles daadwerkelijk goed doen!
  Mijn vraga is dus: denkt er nog iemand in Den Haag aan de kwaliteit van zorg?

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.