Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Aantal vacatures verpleegkundigen verdubbeld

Ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen hebben twee keer zoveel vacatures voor verpleegkundigen als vorig jaar.
Vooral in de thuiszorg is het tekort aan verpleegkundigen voelbaar. Foto: Arno Massee

De zorginstellingen kampen iedere maand gemiddeld met een tekort van 10.000 werknemers. Vorig jaar in dezelfde periode waren dat er zo’n 5400. Dat blijkt uit cijfers van Werk.nl, de vacaturebank van het UWV. De cijfers geven geen volledig beeld van de arbeidsmarkt, maar wel een goede indicatie. Ze zijn afkomstig van werkgevers die zelf een advertentie op hun website plaatsen, maar ook van andere vacaturebanken, meldt Trouw. Het aantal vacatures voor MBO-verpleegkundigen is gestegen van 880 in 2016 naar 1660 in 2017. Bij HBO-verpleegkundigen wordt er een sprong gemaakt van 560 vacatures in 2016 naar 790 in 2017.

Tekort in wijkverpleging

Vooral in de thuiszorg en het verpleeghuis hebben ze de meeste moeite om voldoende verpleegkundigen en verzorgenden te vinden. De gevolgen van het personeelstekort in de zorg zijn onmenselijk, zegt beroepsvereniging V&VN. Ze riep de politiek en werkgevers in oktober op tot een noodplan. Bij een peiling onder 17.000 verpleegkundigen en verzorgenden, bleek dat driekwart van hen qua gezondheid en/of privéleven last ervaart van de personeelstekorten. Meer dan 60 procent van de ondervraagden draait extra diensten en 42 procent vindt dat de tekorten leiden tot slechtere patiëntveiligheid. Dit geeft veel verpleegkundigen een schuldgevoel tegenover patiënten en familie.

 

De wijkverpleging stond eerder een bezuiniging van 100 miljoen te wachten. Deze is onlangs teruggedraaid door het kabinet. Lees meer >>

4 REACTIES

  1. Inderdaad wordt het hoog tijd voor betere arbeidsvoorwaarden.
    Een (flink) hoger salaris zal zorgen voor meer en meer gemotiveerde mensen in de zorg waardoor de arbeidsdruk af zal nemen en er weer normaal de tijd is voor de zieke medemens.
    Zelf houd ik het voor gezien. Totaal afgeknapt op de zorg en de manier waarop er omgegaan wordt met verpleegkundigen en verzorgenden

  2. Lees alle reacties
  3. Nou hebben wij ook personeelstekort,maar dat lossen we simpel op, we bellen gewoon het uitzendbureau of anders sluiten we bedden. En dat mensen extra diensten draaien, tja, dat doe je toch zelf, gewoon weigeren. Schuldig voelen doe ik me al helemaal niet, schuldig zijn de beleidsmaker en het management ,maar die hebben nergens last van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.