Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Cao VVT niet akkoord op deze manier’

Kamerleden Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (Groenlinks) vinden dat er onvoldoende draagvlak is voor de nieuwe cao VVT. Daarom hebben zij een motie ingediend die deze cao niet algemeen bindend moet verklaren. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hier gisteravond mee ingestemd.
‘Cao VVT niet akkoord op deze manier’

‘Natuurlijk moet er een nieuwe cao VVT komen, maar niet op deze manier’, zegt Renske Leijten tegen Nursing.nl. Onlangs bereikten de werkgeversorganisaties en de vakbonden na moeizame onderhandelingen een akkoord. De Abvakabo FNV kon zich hier niet in vinden en haakte af. Leijten: ‘Doordat de grootste vakbond ontbreekt, heeft de cao zoals die er nu ligt onvoldoende draagvlak. Daarom hebben we de motie ingediend. Wij willen dat de sector zo snel mogelijk een cao VVT krijgt waarin een grotere groep zich kan vinden. Om dit te bereiken moet de staatssecretaris opnieuw met de verschillende partijen om tafel.’ Leijten laat aan Nursing.nl weten dat ze hierover kamervragen gaat stellen aan de staatssecretaris.

Vakbonden verbaasd
Vakbond NU’91 is verbaasd over de motie en noemt de cao VVT wél representatief. ‘Er is draagvlak onder een meerderheid van de werknemers in de sector’, zegt Karin Weerts, woordvoerder van NU’91. ‘Daarnaast zijn we verbaasd dat deze reactie vanuit de SP komt aangezien zij altijd tegen marktwerking in de zorg zijn. Als de cao niet algemeen verbindend wordt verklaard, wordt marktwerking in de zorg in de hand gewerkt.’

Ook vakbond CNV Publieke Zaak noemt de motie erg onverstandig, aldus onderhandelaar Aaldert Mellema. ‘Bovendien is de cao een afspraak tussen werkgevers en werknemers en gaat de Kamer er niet over.’

Wat betekent algemeen verbindend verklaren?
Bij iedere cao neemt de minister van Sociale Zaken de beslissing of de cao wel of niet algemeen verbindend wordt verklaard. Dit betekent dat alle werkgevers, ook zij die niet aangesloten zijn bij ActiZ of de BTN, verplicht zijn de cao VVT toe te passen op de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers. Op deze manier wordt voorkomen dat er concurrentie op arbeidsvoorwaarden ontstaat tussen werkgevers in de VVT branche. Stemt de minister niet in met de algemeen verbindend verklaring, dan zal de cao VVT dus niet gelden voor werknemers die werken bij een instelling die de cao niet heeft ondertekend, dit zijn bijvoorbeeld particuliere bureaus binnen de thuis- en kraamzorg. Dat kan gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarden.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.