Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Chronische wonden bestaan niet’

De term chronische wond zou eigenlijk niet meer gebruikt mogen worden. Gebruik liever gecompliceerde wond. Dat stelt wondzorgdeskundige Ron Legerstee tijdens het WCS congres.
‘Chronische wonden bestaan niet’

De term chronische wond wordt al jarenlang gebruikt. Voorbeelden van dit type wonden zijn diabetische voetulcera, veneuze beenulceraties en decubitus. Hoewel de oorsprong van chronische wonden verschilt, vertonen ze toch opvallende overeenkomsten. ‘Dat zit hem in de manier waarop ze vastlopen. Bij alle ‘chronische’ wonden is het genezingsproces verstoord’, vertelt Legerstee tijdens zijn presentatie op het WCS congres.

Krachtige wondheling
Hij verwijst daarbij naar het boek ‘Cells, tissues and disease: principles of general pathology’ van Majno en Joris. Zij schrijven: ‘Het wondhelingsproces is krachtig geprogrammeerd en zeer moeilijk tegen te houden, maar het heeft haar vijanden.’ Legerstee: ‘In deze zin ligt besloten dat het niet aan de wond zelf kan liggen dat hij niet dicht ‘wil’. Alleen de dood kan de wondgenezing stoppen. Maar complicaties als schade, microben en onbalans in de weefsels kunnen het krachtige proces hinderen.’ Wanneer Legerstee Majno persoonlijk benadert, suggereert deze dat gecompliceerde wond een betere beschrijving is omdat ‘er kennelijk iets is dat de wondgenezing belemmert’.

Patiëntenzorg
Door deze inzichten toe te passen, concludeert Legerstee dat de term gecompliceerde wond een betere benaming is dan de term chronische wond. ‘En vooral ook positiever, voor de patiënt én voor de verpleegkundige. De term gecompliceerde wond zorgt niet voor een negatief beeld van een niet of traag genezende, gestagneerde of zelfs recalcitrante wond.’ Legerstee denkt dat het de professionele blik op wondzorg verandert. ‘Eigenlijk denk je dan het glas is half vol in plaats van het glas is half leeg. Vanuit de professionele houding ziet de verpleegkundige dan wellicht ook eerder mogelijkheden dan obstakels wat uiteindelijk bijdraagt aan de patiëntenzorg.’

Het is overigens niet voor het eerst dat Legerstee de term chronische wond aan de kaak stelt. In 2009 schreef hij het artikel ‘The chronic wound debate’ in Wounds International.

Ron Legerstee heeft jarenlange ervaring in de wondzorg en werkt nu als zelfstandig consulent wondzorg. Hij is als wetenschappelijk gastdocent voor de opleiding wond- en decubitusconsulent verbonden aan de Erasmus Universitair Medisch Centrum. Legerstee is de eerste Nederlander die is afgestudeerd als Master of Science in Wound Healing & Tissue Repair aan de Universiteit van Wales in Cardiff.

Blogger Quinten was ook aanwezig op het WCS-congres. Lees zijn blog ‘Naar het wondzorgcongres’.


Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

1 REACTIE

  1. Een prachtige benadering van Legerstee.
    Meer aandacht voor analyse, wel een uitdaging waar geduld en overzicht bij nodig is. Minder snel interventie, dat vergt weer communicatie met betrokkenen en continuiteit. Natuurlijk, logisch en hoopvol!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.