Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Actieprogramma tegen wondinfecties in Rijnland Ziekenhuis

Het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en Alphen is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een speciaal actieprogramma heeft ingevoerd om wondinfecties na een operatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Het programma tegen postoperatieve infecties maakt deel uit van het Veiligheids Management Systeem en bevat vier actiepunten.

Preventief antibiotica
Ten eerste mogen de deuren van de operatiekamers tijdens het snijwerk niet iedere keer geopend worden: slecht voor de steriele luchtkwaliteit.
Punt twee: een half uur voordat ze op de operatietafel liggen, moeten patiënten preventief antibiotica hebben gekregen tegen infecties.
Derde actiepunt is dat de chirurg voortaan bepaalt of de patiënt wel of niet wordt onthaard. Het ontharen gebeurt in ieder geval niet meer op de afdelingen door verpleegkundigen.
Ten slotte moet de patient ‘op temperatuur’ zijn; de lichaamstemperatuur mag niet onder de 36 graden komen. In een warm lichaam is de bloeddoorstroming beter en de kans op infecties kleiner.

Surpass
Het Rijnland Ziekenhuis is ook één van de zes deelnemers aan een studie van het AMC naar de effecten van Surpass, een systeem van dubbelchecken, op het verminderen van het aantal fouten bij operaties. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is enthousiast over dit systeem en wil dit wettelijk invoeren. Een checklist volgt het hele ziekenhuistraject van een patiënt, vanaf het moment van de indicatie tot het ontslag. Er wordt gecontroleerd op punten als samenwerking, informatieverzameling en overdracht tussen disciplines.

AD
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik begrijp mijn werkgever niet en met name de PR afdeling. Wat hier beschreven staat doen wij al een tijd in het LUMC, maar komt niet in de openbaarheid en dat is jammer en ook niet de eerste keer. Het Rijnland is al eerder met een idee in het nieuws geweest waar wij al mee werkten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.