Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actievoeren: loop ik risico’s?

Waar moet je eigenlijk op letten als je meedoet aan een actie?
Twee verpleegkundigen overleggen
Inspraak van zorgverleners is in deze tijd extra belangrijk, omdat demotivatie de belangrijkste reden is om het vak te verlaten (foto: Arno Massee)

Vakbond NU91 publiceerde op 13 november online een aantal adviezen voor verpleegkundigen die meedoen aan de actie volgende week. De bond weet uit ervaring dat een goed georganiseerde actie aan een aantal voorwaarden voldoet, valt op haar site te lezen. Zo vindt zij het belangrijk dat de actie is aangemeld bij je werkgever en dat er binnen jouw organisatie is gekeken naar een goede voorbereiding. Liefst door een speciale actiewerkgroep. Een draaiboek waarin staat hoe de actie eruit ziet, hoort volgens NU91 ook bij die goede voorbereiding. Wie juridisch helemaal sterk wil staan en lid is van de bond, kan dat draaiboek het beste voorleggen aan de juristen van de bond. Alleen bij goedgekeurde draaiboeken kun je rekenen op juridische ondersteuning van de vakbond, schrijft NU91 op haar site.

Risico’s

Wat kan er juridisch gezien dan gebeuren als acties niet aan die voorwaarden voldoen? NU91-jurist Carel van den Bergh: ‘Onze adviezen zijn geen wet. De kans dat je als deelnemer problemen krijgt als je meedoet aan een actie die niet aan onze adviezen voldoet, is erg klein.’ Ook vakbond FNV geeft aan dat de risico’s klein zijn. Toch vindt FNV-bestuurder Elise Merlijn het van belang om het grootste risico wél te noemen. ‘Als je werk laat liggen zonder dat bij jouw werkgever is aangekondigd dat je dat vanuit een actie doet die door vakbonden wordt gesteund, zou dat werkweigering kunnen zijn. Ik verwacht niet dat dit in grote getale zo wordt gezien, maar als een werkgever toch al van je af wil dan is dit juridisch gezien grond voor ontslag.’ Merlijn benadrukt dat de bond en veel leden de actiedag sympathiek vinden en hoopt in de toekomst samen op te kunnen trekken bij acties in de zorg.

Symbolisch

Beroepsvereniging V&VN is organisator van de actiedag op 20 november. ‘Bespreek met collega’s en je manager wat haalbaar is bij jullie en wat effectief is in jullie situatie. Let wel: het gaat om een symbolische actie. We willen nadrukkelijk niet dat je jezelf in problemen brengt door deze actie. Bel ons op maandag 20 november met je verhaal; we hebben dan een telefoonpanel’, zo luidt het advies van V&VN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.