Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Activering immuunsysteem schakelt humaan papillomavirus uit

Activering immuunsysteem schakelt humaan papillomavirus uit

Stimulatie van het immuunsysteem kan een chronische infectie met het humaan papillomavirus helpen opruimen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat 5 november in The New England Journal of Medicine verschijnt. De wetenschappers noemen het resultaat van dit onderzoek een doorbraak tegen het HPV16-virus.

Vulvaire intraepitheliale neoplasie
De twintig vrouwen die meededen aan het onderzoek leden aan een chronische, genitale besmetting met Humaan Papilloma Virus type 16 (HPV16). Als gevolg daarvan hadden zij de aandoening vulvaire intraepitheliale neoplasie (VIN) ontwikkeld, een voorstadium van kanker aan de schaamlip (vulvakanker). VIN kenmerkt zich door jeuk, pijn, zwellingen en wondjes en wordt nu meestal chirurgisch behandeld.

HPV16
De patiënten met VIN kregen gedurende het onderzoek vier injecties met delen van eiwitten (peptiden) van HPV16. Twaalf maanden na de laatste injectie was de aandoening bij 79 procent van de deelnemers afgenomen. Bij negen vrouwen verdwenen alle door HPV16 veroorzaakte afwijkingen volledig en bij vier van de vijf vrouwen bij wie gekeken werd of er nog virus aanwezig was werd dit niet meer aangetroffen.

Immuunsysteem weer actief
De verklaring hiervoor is dat het immuunsysteem bij mensen die lange tijd geïnfecteerd zijn met HPV16 niet meer voldoende reageert op het virus. Door het aanbieden van geselecteerde eiwitfragmenten (synthetische lange peptiden, SLP) van het virus, kan het immuunsysteem weer actief gemaakt worden. Deze studie is een eerste stap op weg naar een geregistreerd geneesmiddel. Registratie is nodig om het middel breed beschikbaar te krijgen, maar dit proces zal nog geruime tijd vergen.

Baarmoederhalskanker
De werkzaamheid van het therapeutische SLP-vaccin, zoals aangetoond bij bovenstaande VIN-patienten, is bij patiënten met baarmoederhalskanker niet bekend. Dit wordt momenteel onderzocht. Bij baarmoederhalskanker is in ongeveer de helft van de gevallen HPV16 het veroorzakende virus. Bij VIN is dat ongeveer 70-80 procent. Het preventieve HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker, waarmee meisjes begin 2009 voor het eerst zijn ingeënt, is een ander type vaccin en heeft geen therapeutische werking bij vrouwen die al besmet zijn met HPV. Het wordt ingezet ter voorkoming van baarmoederhalskanker via HPV.

Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Jammer Esther, dat je zo moraliserend reageren moet van jezelf. Laat iedereen toch zelf bepalen hoe hij en zij ermee om gaat.Gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde visie op hoe we leven willen.
    laten we blij zijn dat dit ontdekt is om die vrouwen die it overkomt te kunnen helpen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.