Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Decubituspreventie door verpleegkundigen moet beter’

Hoewel decubitus al een paar jaar hoog op de agenda staat, kan de verpleegkundige zorg wat betreft decubituspreventie nog steeds beter. ‘Slechts 1 op de 10 patiënten krijgt goede preventieve zorg’, zegt Dimitri Beeckman, verplegingswetenschapper aan de Universiteit Gent en gespecialiseerd in decubituspreventie, in Nursing oktober.
‘Decubituspreventie door verpleegkundigen moet beter’

Vandaag -16 november – is het internationale decubitusdag met als thema ‘Stop decubitus’. Doel is om meer aandacht te vragen voor de inzet van evidence-based informatie op het gebied van preventie. ‘Hierdoor kan tot 95 procent van de decubitusletsels worden voorkomen’, zegt Beeckman die zelf veel onderzoek deed naar decubituspreventie. ‘Op de werkvloer is niet altijd voldoende aandacht voor de wetenschappelijke onderbouwing van interventies. Eenderde van de verpleegkundigen denkt bijvoorbeeld nog steeds dat enkel ondervoeding of incontinentie decubitus veroorzaakt.’

Lees hier een artikel dat Beeckman in 2011 publiceerde over decubituspreventie.

Het hele artikel over de decubituspreventie vind je in Nursing november. Nog geen abonnee? Neem dan snel een abonnement.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.