Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Decubituspreventie door verpleegkundigen moet beter’

Hoewel decubitus al een paar jaar hoog op de agenda staat, kan de verpleegkundige zorg wat betreft decubituspreventie nog steeds beter. ‘Slechts 1 op de 10 patiënten krijgt goede preventieve zorg.'
‘Decubituspreventie door verpleegkundigen moet beter’

Dat zegt Dimitri Beeckman, verplegingswetenschapper aan de Universiteit Gent en gespecialiseerd in decubituspreventie, in Nursing oktober.

Decubitusdag
Vandaag -16 november – is het internationale decubitusdag met als thema ‘Stop decubitus’. Doel is om meer aandacht te vragen voor de inzet van evidence-based informatie op het gebied van preventie. ‘Hierdoor kan tot 95 procent van de decubitusletsels worden voorkomen’, zegt Beeckman die zelf veel onderzoek deed naar decubituspreventie. ‘Op de werkvloer is niet altijd voldoende aandacht voor de wetenschappelijke onderbouwing van interventies. Eenderde van de verpleegkundigen denkt bijvoorbeeld nog steeds dat enkel ondervoeding of incontinentie decubitus veroorzaakt.’ 

Lees het hele artikel over de decubituspreventie in Nursing november.

Abonnees van Nursing kunnen een oninetoets maken over decubituspreventie. Hiermee kun je je kennis testen én een accreditatiepunt verdienen. Maak de toetsdecubituspreventie.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

  1. Goed dat hier nog meer aandacht aan wordt geschonken. Cliënten krijgen nog regelmatig barrièrecrème mee uit het ziekenhuis “ter preventie van doorliggen”. Bij navragen weten de vpk op de ziekenhuisafdeling niet dat barrièrecrème moet worden gebruikt bij incontinentie, niet bij decubitus. Aanpakken die onwetendheid!

  2. Lees alle reacties
  3. Decubitus in the picture. We zien dat met een structurele aanpak binnen de organisatie goede resultaten te behalen zijn. Dit is niet alleen het up-daten van kennis, maar het met name verantwoordelijk maken van de zorgprofessional en het structureel in kaart brengen van de prevalentie.
    In het verleden een groot project gedraaid met overweldigende resultaten: prevalentie van 9% terug naar < 3%!! Project was binnen de organisatie gemerkt als een "Goed voorbeeld project". Interesse? gerard@edu-line.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.