Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aderlaten voorkomt mogelijk kanker

Aderlaten kan helpen kanker te voorkomen. Dit is de onverwachte uitkomst van een experiment waarin bij ruim zeshonderd oudere mannen met aderverkalking elk halfjaar bijna een halve liter bloed werd afgenomen.

Na vierenhalf jaar hadden 38 van hen kanker ontwikkeld, tegenover 60 in een even grote controlegroep. Van de deelnemers die wél kanker hadden ontwikkeld, overleden er bovendien minder. Het gaat om alle kankers behalve huidkanker. Het onderzoek staat deze week in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute (JNCI).

IJzergehalte
Hoofdonderzoeker Leo Zacharski (White River Junction VA Medical Center in de Amerikaanse staat Vermont) wijst erop dat ijzer in het lichaam kan leiden tot de vorming van schadelijke vrije radicalen, die de groei van tumoren bevorderen. Hij benadrukt dat er in de studie een duidelijke relatie te zien was tussen het ijzergehalte in het bloed en kanker. Deelnemers die zich niet aan het aderlaatschema hielden en dus hogere ijzergehaltes in hun bloed vertoonden, hadden meer kans op kanker.

Scepsis
Aan de studie deden ruim 1.200 mensen mee in 24 ziekenhuizen. De studie was eigenlijk bedoeld om hart- en herseninfarcten te voorkomen door het aderlaten. Dat gebeurde niet. Wel bleek, al na een half jaar, het optreden van kanker af te nemen. Deense en Zweedse commentatoren in het JNCI noemen de studie ‘innovatief en goed uitgevoerd’, maar vinden de uitkomst toch ’te mooi om waar te zijn’. Dat zich al na een half jaar een verschil in het vóorkomen van kanker begon af te tekenen tussen de groepen, is voor de de commentatoren reden tot scepsis. Ze vragen zich af hoe dat biologisch kan. Onderzoeksleider Zacharski reageert: ‘We zien dat er iets in de ontwikkeling van kanker vertraagt, maar we weten niet wat.’

Zacharski benadrukt dat aderlaten te onpraktisch is, maar hij wil ouderen waarschuwen tegen een te hoog ijzergehalte in het bloed.

NRC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.