Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Adviespunt voor verpleegkundigen bij euthanasie

Verpleegkundigen die vragen hebben over euthanasie of andere beslissingen rond het levenseinde, kunnen voortaan advies krijgen van speciaal getrainde collega's.
Adviespunt voor verpleegkundigen bij euthanasie

Het SCEN-project – een project dat de KNMG gezamenlijk met V&VN uitvoert met subsidie van ZonMw/VWS – startte voor verpleegkundigen op 14 maart jl. met een pilot in de regio’s Holland Noord en Limburg. Daar kunnen verpleegkundigen een zogenaamde SCEN-collega bellen als ze vragen hebben over euthanasie of andere beslissingen rond het levenseinde. Voor vragen over palliatieve zorg moeten ze naar de regionale consultatieteams palliatieve zorg. De SCEN-verpleegkundigen geven uitsluitend telefonisch advies aan collega-verpleegkundigen, niet aan verzorgenden of artsen.

Scholing van verpleegkundigen
Om SCEN-advies te kunnen geven volgden twintig verpleegkundigen afgelopen januari een tweedaagse scholing. SCEN verpleegkundigen & verzorgenden is gelieerd aan het reeds bestaande SCEN-programma voor artsen. ‘Zo wordt ook voor verpleegkundigen en verzorgenden een helder onderscheid gemaakt tussen het raadplegen van deskundigen op het terrein van levensbeëindiging op verzoek en die op het terrein van palliatieve zorg,’ schrijft Artsennet.

Het EMGO-instituut van het VUMC voert in samenwerking met het Nivel een wetenschappelijk onderzoek uit naar de vraag of SCEN v&v voldoet aan de verwachtingen. 

Artsennet, KNMG
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.