Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Emancipatie zzp’er in de zorg wordt een feit’

De emancipatie van de zzp'er in de zorg wordt een feit. Dat denkt Lex Tabak, zelfstandig verpleegkundige en mede-oprichter van De Zorgprofessional. 
‘Emancipatie zzp’er in de zorg wordt een feit’

Volgens Tabak druppelen steeds meer details binnen over de daadwerkelijke start van zzp’ers in de AWBZ. Dit zou kunnen leiden tot een breder aanbod van werk voor zelfstandig verpleegkundigen in bijvoorbeeld de thuiszorg. 

Kleine zorgondernemers
Op dit moment mogen zzp’ers in de zorg hun diensten niet rechtstreeks declareren bij  zorgverzekeraars en zorgkantoren, omdat de wetgeving zzp’ers nog geen mogelijkheid biedt om zelfstandig te werken binnen de AWBZ. Dit in tegenstelling tot andere BIG-geregistreerde professionals zoals fysiotherapeuten en verloskundigen. Ook uren aannemen van een zorginstelling is verboden, want dat wordt door de Belastingdienst gezien als dienstbetrekking. In 2012 zouden de problemen helemaal de pan uit reizen. Kleine zorgondernemers die bij afschaffing van het PGB in 2012 geen vervangende inkomsten hebben, houden zonder een eigen positie binnen de AWBZ weinig klanten over. Op particulieren na.

Zelfstandig zorgverleners
Dit verandert per 1 januari aanstaande. In een brief aan de Tweede Kamer schreef staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten vorige week €50 miljoen euro toe te willen voegen aan de contracteerruimte van zorginstellingen. ‘Omdat 2012 het eerste jaar is dat rechtstreeks contractering van zelfstandige zorgverleners door zorgkantoren mogelijk is, overleg ik momenteel met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de NZa en vertegenwoordigers van zelfstandige zorgverleners over het aanpassen van de inkoopcriteria.’ 

Pilot met zzp’ers in de zorg
Daarnaast wordt eind van dit jaar een pilot gestart waarbij een aantal zelfstandige zorgverleners rechtstreeks worden gecontracteerd bij een zorgkantoor. In de pilot zullen- als begin van kwaliteitsborging – de zzp’ers een keurmerk zelfstandig zorgverlener moeten overleggen. Deze pilot wordt in het voorjaar van 2012 afgerond. Als dit wordt goedgekeurd door de staatssecreatris, kunnen zzp’ers in de tweede inkoopronde in 2012 worden gecontracteerd door zorgkantoren. ‘Hiermee worden de eerste concrete resultaten een feit,’ aldus Lex Tabak. ‘Samengevat lijkt het erop dat zzp’ers in de zorg rechtstreeks een contract kunnen krijgen met het zorgkantoor. Ondanks dat ik nog met veel vragen zit over wat te doen ten aanzien van de continuïteit van zorg, ben ik vooral blij dat het nu eindelijk zover is.’

Tabak wil zzp’ers in de zorg van harte uitnodigen om deel te nemen aan de pilot eind dit jaar. ‘Interessant daaraan is dat er definitief richting een individueel contract gewerkt wordt met zzp’ers. Ook wordt beschreven dat deze zzp’ers dat contract het hele jaar behouden. Er lijkt dus geen sprake meer van een pilot van enkele maanden, maar een voortdurende afspraak tussen zorgkantoor en zzp’er.’

Meedoen?
Op 8 december is een informatieavond belegd en daarna kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Meer informatie vind je hier.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.