Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Agressieve werving verpleegkundigen onfatsoenlijk’

De agressieve werving van verpleegkundigen door het Slotervaartziekenhuis is niet in goede aarde gevallen.
'Agressieve werving verpleegkundigen onfatsoenlijk'

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis probeert andere ziekenhuizen personeel te ontfutselen. Het ziekenhuis heeft daartoe ongeveer duizend flyers naar werk- en privéadressen van verpleegkundigen gestuurd, zo bericht het Parool.

OLVG: ‘onfatsoenlijk’
Het Slotervaartziekenhuis kocht via Cegedim Dendrite, een dienstverlener in de farmaceutische industrie, adressenbestanden op. Aan de hand daarvan benaderde het ziekenhuis verpleegkundigen van onder meer het AMC, het BovenIJ ziekenhuis, het Sint Lucas Andreas, het VU medisch centrum en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). De getroffen ziekenhuizen noemen de wervingscampagne onfatsoenlijk. ‘Concurreren doe je door het bieden van hoogstaande zorg, niet door elkaar doelbewust in de wielen te rijden’, zegt een OLVG-woordvoerder.

NVZ
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt te begrijpen dat het Slotervaartziekenhuis dringend om mensen verlegen zit, maar vindt dit soort agressieve acties niet chic. ‘Het gebrek aan gespecialiseerde verpleegkundigen is een probleem dat de gehele sector parten speelt, niet alleen het Slotervaartziekenhuis. Om dan maar personeel bij elkaar weg te kopen is niet de oplossing’, aldus een woordvoerder. Vorige week sprak minister Klink van Volksgezondheid zich ook al uit tegen het wegkopen van ziekenhuispersoneel.

NU’91
Vakbond voor verpleegkundigen NU’91 is het met de NVZ eens. ‘Wij zijn tegen deze agressieve vorm van personeel werven’, zegt woordvoerster Karin Weerts. Bovendien: het Slotervaartziekenhuis zou beter moeten weten: een paar jaar geleden deden omringende ziekenhuizen hetzelfde en het Slotervaartziekenhuis was toen not amused.’ De vakbond heeft ook nog een advies voor ziekenhuizen met een tekort aan verpleegkundigen: ‘Zorg ervoor dat je personeel behóudt, in plaats van dat je zoveel energie steekt in het werven’, raadt Weerts aan. ‘Hoe? ‘Natuurlijk met een goed salaris en meer mogelijkheden om werk en privé te combineren, maar ook: geef eens een compliment! Zeg eens tegen je verpleegkundigen: wat fijn dat je er bent! Toon je waardering, dat is al het halve werk.’

Detacheringsbureaus
Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, zegt alle opwinding niet te begrijpen. Volgens haar is de actie bedoeld als antwoord op de steeds grotere macht van detacheringsbureaus in de zorg. De actie heeft het ziekenhuis tot nu toe tien nieuwe werknemers opgeleverd.

Het Parool
Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. We willen toch zo graag marktwerking in Nederland!
  Dit is ook een onderdeel van de marktwerking. En biedt kansen voor betere salarisontwikkelingen. Specialistische kennis is nu eenmaal duur kijk naar de ICT sector.En dan hebben we nog niet eens een leaseauto .Dus gewoon een salaris betalen dat marktconform is dat verdienen we gewoon.Een beetje zakelijk worden kan geen kwaad.

 3. Leuke reactie van Duckie en gezien de voorpagina’s van vandaag: die nieuwe verpleegkundigen zullen er wel komen, al zou maar 5% van die ontslagenen zich om laten scholen…
  Maar jammer, dat normen en waarden weer zo op de schop zitten en de individuele mens zo aangesroken wordt op zijn/haar fatsoen. Welke verpleegkundige zou op deze manier van zorginstelling willen wisselen…?

 4. Het tekort aan verpleegkundigen leidt tot dit soort onfatsoenlijke acties. Maar niet alleen het OLVG werft nieuwe mensen met dit soort acties. Nog maar kort geleden las ik dat een ziekenhuizen parttimers meer laat werken en ze dan 175% extra uitbetaald. Een ander ziekenhuis biedt 2 periodieken extra met daar bovenop nog een extra toeslag van 10%.
  De verhoudingen zijn zoek toch.. De full-timer werkt net zo hard en krijgt geen cent extra, de job-hopper krijgt extra geld en de werver krijgt ook nog eens een bonus van 1000 euro. Zo ontstaan er wel erg scheve verhoudingen voor aan de ene kant het individu en aan de andere kant de zorginstelling.
  Wellicht wordt het eens tijd dat de politiek zich hier over gaat buigen en het vak verpleegkunde meer gaat waarderen, financieel, maar ook mbt werkdruk. Beloon alle verpleegkundigen financieel (niet alleen specialistisch)en voorkom dat verpleegkundigen vroegtijig het vak verlaten. Dat laatste heeft volgens mij ook alles te maken met werkdruk en te weinig tijd, dat zorgt voor frustraties.

 5. Ik vind dit toch niet de juiste methode van aanpak. Hogere salarissen bieden t.o.v. andere ziekenhuizen, of een hogere functieschaal (zoals al veel langer gebeurd) is niet de oplossing. Verhoging van salarissen moet over de gehele linie gedaan worden en niet alleen omdat er in een bepaald ziekenhuis, dan wel verzorgings- of verpleeghuis, grote behoefte is aan personeel. Maar dat er landelijk iets gedaan moet worden aan het tekort van personeel moge wel duidelijk zijn. Ik wens iedereen een betere opkomst van personeel toe, met daarbij natuurlijk betere werkomstandigheden.

 6. prima plan. laat de ziekenhuizen eerst maar eens meer salaris en minder werkdruk garanderen,dan willen er mischien meer mensen verpleegkundige worden.er staat ons nog heel wat te wachten met de aankomende vergrijzing. Marktconform betalen noemt men dat. Als er veel vraag is,dan gaat de prijs omhoog.Dus veel vraag naar verpleegkundigen kan het salris opschroeven. Gewoon met z’n allen een paar jaar wachten en je kan goud geld verdienen als gespecialiseerd verpleegkundige

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.