Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord over inperking kosten ziekenhuiszorg

De Nederlandse ziekenhuizen zullen vanaf volgend jaar niet meer alle behandelingen verrichten. Zij gaan zich specialiseren. Patiënten moeten daardoor mogelijk voor behandeling naar een ziekenhuis buiten hun regio.
Akkoord over inperking kosten ziekenhuiszorg

Dit meldt de Volkskrant. De krant schrijft dat de veranderingen het gevolg zijn van het akkoord dat minister Schippers gisteren heeft gesloten met de organisaties van ziekenhuizen (NVZ), universitaire medische centra (NFU), zelfstandige klinieken (ZKN) en zorgverzekeraars (ZN). Alle partijen verbinden zich aan een forse besparing op de ziekenhuiskosten.

Specialismen
Nu kunnen patiënten in ziekenhuizen nog bij vrijwel alle medische specialisten terecht. Schippers verwacht dat de kwaliteit van de zorg zal toenemen wanneer de ziekenhuizen zich toeleggen op enkele specialismen. Dure apparatuur wordt dan doelmatiger gebruikt. Bovendien krijgen de zorgverleners meer patiënten met vergelijkbare klachten, en dus meer ervaring, aldus de Volkskrant.

Ander ziekenhuis
In de afgelopen jaren stegen de kosten van ziekenhuiszorg jaarlijks met 6 à 7 procent. Dat moet met de afspraken worden beperkt tot 5,3 procent. Om dat doel te bereiken zullen zorgverzekeraars selectief moeten inkopen. Dat betekent dat zij niet meer met elk ziekenhuis contracten sluiten over alle behandelingen. Patiënten moeten dan mogelijk reizen naar het ziekenhuis waarmee hun verzekeraar een contract heeft. Als ze toch naar een ander ziekenhuis willen, moeten ze een deel van de rekening zelf betalen.

de Volkskrant, Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.