Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord over kostenbeperking ziekenhuiszorg

Ziekenhuizen, klinieken, zorgverzekeraars en minister Schippers van VWS hebben een akkoord bereikt in een poging zorgkosten onder controle te houden.
schippers

De ambitie is om de structurele uitgavengroei in de ziekenhuiszorg tot 2015 te beperken tot 2,5 procent. Op dit moment ligt de groei tussen de 6 en 7 procent. Het is de bedoeling dat er zo financiële rust in de sector komt, waardoor de focus kan komen te liggen op meer dynamiek en kwaliteitsverbetering in de ziekenhuiszorg.

 

Akkoord

Het akkoord is gesloten tussen minister Schippers en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). In overleg met patiëntenorganisaties zal het belang van de patiënt in deze afspraken verder worden uitgewerkt.

 

Verzekeraars

Patiënten moeten vanaf volgend jaar zo dicht mogelijk in de buurt ziekenhuiszorg krijgen. In delen van het land waar te veel zorgcapaciteit is, zal het aanbod versneld worden afgebouwd om geld te besparen. Verzekeraars gaan samen met ziekenhuizen bekijken hoe het zorgaanbod het beste gespreid kan worden en zo nodig gespecialiseerd. Daarbij gaat het er bijvoorbeeld om of bepaalde operaties wel door twee verschillende ziekenhuizen in één stad moeten worden uitgevoerd en welk hospitaal er het beste in is. Dure geneesmiddelen worden doelmatiger voorgeschreven. De overheid draagt zorg voor strenger toelatingsbeleid van dure geneesmiddelen.

 

Overgang
In de periode 2012 tot en met 2014 vindt er een overgang plaats naar een eindmodel van prestatiebekostiging en vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Ministerie van VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.