Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alcohol vermindert kans op diabetes

Een tot drie glazen alcoholische drank per dag vermindert de kans op ouderdomsdiabetes. Drank verhoogt de concentratie van het eiwit adiponectine in het bloed, hetgeen het weefsel gevoeliger voor insuline kan maken.

Dit stelt Joline Beulens, die vandaag promoveerde aan de Wageningen Universiteit. Matige alcoholcomsumptie zou de kans op diabetes type 2 met 30 procent terugbrengen. Het type alcoholische drank (bier, wijn, sterke drank) heeft geen invloed op het resultaat.

Hart- en vaatziekten

Eerder werd bekend dat een paar glazen het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bij hart- en vaatziekten veroorzaakt alcohol een toename van het (goede) HDL-cholesterol in het bloed. HDL transporteert cholesterol uit de weefsels naar de lever om daar afgebroken te worden.

TNO

Beulens, die haar onderzoek uitvoerde bij TNO in Zeist, vond aanwijzingen dat matig alcoholgebruik de insulinegevoeligheid verhoogt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.