Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

‘Alleen ervaren verpleegkundige kan visite lopen’

Alleen een verpleegkundige met veel ervaring kan meelopen met de artsenvisite, vindt het grootste deel van de bezoekers op nursing.nl.
'Alleen ervaren verpleegkundige kan visite lopen'

Wat maakt je tot een goede visitelopende verpleegkundige? Moet je pittig de artsen te woord staan of netjes je beurt afwachten? Ben je goed als je de medische taal verstaat of moet je juist in lekentaal duidelijk kunnen maken wat je patiënt nodig heeft? Blogger Sandra brak twee weken geleden haar hoofd over al die vragen.

Ervaren verpleegkundige
Daarom legden we een stelling voor aan bezoekers van Nursing.nl: ‘Alleen een ervaren verpleegkundige mag visite lopen’. Bijna 500 stemmers stemden op de poll, bijna 82% daarvan is het met de stelling eens.

Doorgronden
Deze 82% denkt er niet zo over omdat een ervaren verpleegkundige een ingewikkeld medisch beleid beter zou kunnen begrijpen, maar vooral omdat alleen een ervaren verpleegkundige een patiënt beter kan doorgronden. Zij staan daarmee lijnrecht tegenover de 14% die vindt dat iedere verpleegkundige die goed luistert en niet bang is voor artsen, mee kan op artsenvisite. 4% sluit zich aan bij de eerste groep, niet zozeer omdat een ervaren verpleegkundige de patiënten beter kan inschatten, maar omdat je als ervaren verpleegkundige de medische terminologie en keuzes beter snapt.

Arts vs. verpleegkundige
Vorig jaar maakte Nursing in samenwerking met Medisch Contact een special over samenwerking met de arts. Bekijk hier de artikelen!

Door: redactie Nursing

In het oktobernummer van Nursing (verschijning 2 oktober) vind je een uitgebreid artikel over visitelopen.

Blog Sandra: visitelopen is moeilijk!
Ga naar ons dossier: ‘Samenwerken met de arts’

11 REACTIES

 1. Het is belangrijk dat je je voorbereid op de visite. Ik merk dat het er even tussendoor moet. Neem smorgens de tijd om de rapporten goed door te lezen en overleg evt met een collega of regie verpleegkundige. Maak zorg bespreekbaar. Wij hanteren een kaart aan de hand van de gezondheidspatronen van Gordon en dit helpt je structuur aan te brengen in de visite. Als leerling kun je misschien een collega mee laten luisteren. Bij ons zijn de artsen ook in opleiding en dan is ervaring bij de verpleegkundige wel handig.

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo Selena,
  De tip die ik mijn leerlingen altijd meegeef als ze onzeker zijn over de artsenvisite is dat ze vooraf aan de arts(assistent) aangeven dat ze leerling zijn en het eigenlijk eng vinden om visite te lopen. Dit met de vraag of ze daar rekening mee houden. De ervaring leert dat de artsen dat zeker doen. Houdt bovendien voor ogen dat arts-assistenten zelf nog niet zo lang hun bul hebben.
  Zoek de relevante ziektebeelden op, en met name de verpleegkundige diagnoses die erbij horen.
  Zet je vragen op papier en bespreek ze vooraf met een verpleegkundige.
  Maar als ik het goed begrijp is onzekerheid vooral het probleem. Daar zal je zelf overheen moeten komen/groeien.

 4. Hallo allemaal,
  Ik ben verpleegkundige in opleiding.
  Dit is mijn vierde jaar met geen ziekhuis ervaring aleen verpleeghuis en verzorgingshuis ervaring.
  Nou moet ik bewijzen dat ik als vierde jaars functioneer op het niveau als een verpleegkundige.
  Ik heb veel moeite met artsenvisite lopen dit gaat moeizaam en onzeker als ik bij de arts ben lijkt het als er een blokade ontstaat.
  Ik zie dat ik mij moet verdiepen in ziektenbeelden omdat ik te weining kennis heb.
  Kunnen jullie mij tips geven om een geslaagde artsenvisite te lopen?
  alvast bedankt.

 5. Volgens mij is het afhankelijk van de patientengroep. Als je smorgens voor de visite je dossiers hebt gelezen en je patienten hebt gezien moet je als bekwaam verpleegkundige kunnen inschatten hoe stabiel patienten zijn en of er bijzonderheden zijn voor de visite. In het geval dat je die dag de zorg draagt, met een leerling, over een groep stabiele patienten die bijna met ontslag mogen kan zelfs een leerling de visite lopen(onder begeleiding).Soms is dat zelfs beter bijv. als die leerling de patienten en familieleden goed kent en ik zelf voor het eerst op die kamers sta ingedeeld. In het geval van instabiele patienten of veel vragen omtrent het te volgen beleid is het verstandig dat de bekwaam verpleegkundige zelf de visite loopt. Kijk dus niet alleen maar naar hoe lang iemand gediplomeerd is maar ook naar hoe goed je de patienten kent en hoe de situatie van die patienten op dat moment is.

 6. Visite lopen kun je ook gebruiken als een leermoment, waar anders zit je met een arts in gesprek voor een goede casusbespreking?
  Natuurlijk kun je de hulp van ervarenverpleegkundige goed gebruiken maar dat valt toch binnen een samenwerkings verband van bijvoorbeeld een afdeling?
  Mijn ervaring is ook dat de artsen en np’ers bij ons op de afdeling de tijd nemen om “onervaren” verpleegkundige een kans te geven.

 7. Ik ben het helemaal niet eens met deze stelling!!
  Natuurlijk heb ik als 52 jarige ervaring op de werkvloer en met visite lopen, maar nieuwe jonge collega’s hebben een hele goede frisse kijk op o.a. visite lopen.
  Ik werk graag met jong gediplomeerden. Ik denk dat wij veel van elkaar kunnen leren. Wij hebben de ervaring op de werkvloer en met artsen en zij zijn b.v. zo handig met de computer. Zij pakken alles zo snel op.
  Ik ben blij met mijn jonge nieuwe collega’s, die heel goed visite kunnen lopen. Zij weten goed hun grenzen!

 8. ik vind dat de verpleegkundige die de zorg van de patient toegewezen heeft gekregen ook de vistite mee moet lopen Deze vpk. kent de patient het beste en kan de wensen/situatie van de patient vertalen naar de arts toe en de afspraken van de arts naderhand ook weer herhalen/uitleggen aan de patient. Je leert er ook heel erg veel van en het is jammmer als dat aan een selecte groep vpk. overgelaten wordt. als de vpk .nog niet ervaren genoeg is dan onder supervisie!

 9. beetje kort door de bocht: ervaring is zeker belangrijk maar stel dat je ervaren bent maar een klein dienstverband hebt of invalkracht bent waardoor je steeds op verschillende afdelingen werkt, is het dan handig om vistite te lopen? m.i. gaat het erom op de hoogte zijn van de laatste situatie van patienten/bewoners als je visite loopt; en ervaring in sociale vaardigheden- hoe leer je je assertief op te stellen tegenover een arts- leer je door te doen

 10. Wat wordt onder een ‘ervaren verpleegkundige’ verstaan?
  Is het begrip ‘ervaren verpleegkundige’ gedefinieerd?
  En zijn de bezoekers op de hoogte gesteld welke definitie werd gehanteerd of heeft elke bezoeker zelf een interpretatie gegeven aan het begrip ‘ervaren verpleegkundige’?

 11. Alleen de ervaren verpleegkundigen die visite mogen lopen vindt ik belachelijk.
  Hoe moet de jongere generatie(minder ervaren) verpleegkundigen het anders leren???
  En hoe wil je zoiets realiseren??
  moet die verpleegkundige s’ochtends dan alle dossiers lezen en bij alle patienten bij het bed langsgaan???
  en alle medicatie geven aan de patienten om zo een totaal beeld van de patient te krijgen??
  En hoe zit het dan met de kwaliteit van de zorg??
  Als je nog niet zo ervaren bent dan kun je van te voren, ook wel vragen bedenken voor de arts en die gewoon stellen/of loop die vragen na met de ervaren verpleegkundige met de vraag of die nog aanvullingen heeft.
  want iedereen moet het leren!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.