Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Allochtone patiënt denkt anders over palliatieve zorg

In de palliatieve zorg voor Turkse en Marokkaanse patiënten schipperen artsen en verpleegkundigen tussen hun professionele waarden en die van patiënten en familie.
Allochtone patiënt denkt anders over palliatieve zorg

Dat blijkt uit onderzoek Fuusje de Graaff van het Nivel waarop zij 23 februari promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Kwaliteit van leven
De Graaff deed onderzoek naar de communicatie en besluitvorming in de palliatieve zorg aan patiënten van Turkse en Marokkaanse achtergrond in Nederland. Ze concludeert dat er een discrepantie is tussen de Nederlandse opvattingen over palliatieve zorg en die van veel Turkse en Marokkaanse families. Volgens De Graaff overheerst bij de Nederlandse zorgverleners de kwaliteit van leven. ‘Bij een medische inschatting dat een patiënt spoedig zal overlijden, gaan zorgverleners ervan uit dat het voorkomen of bestrijden van pijn en ongemak belangrijker is dan het leven te rekken. Zij vinden dat het moment van overlijden in Gods handen ligt en niet door artsen kan worden bepaald.

Ongeneeslijk ziek
Volgens De Graaff verwachten Turkse en Marokkaanse patiënten en familieleden dat een arts of verpleegkundige tot het laatst toe probeert te genezen, ook al is de patiënt ongeneeslijk ziek. Daarbij fungeert een familielid vaak al intermediair tussen patiënt en zorgverlener. De familie zit met het medisch oordeel ‘ongeneeslijk’ in haar maag en zal dat de patiënt vaak niet vertellen, om deze te beschermen en zijn hoop niet te ontnemen. Ook hebben Turkse en Marokkaanse patiënten angst voor pijnstrijding. ‘Ze zijn bang dat ze er suf van worden, terwijl ze helder voor Allah willen verschijnen.’

Wensen van de patiënt
Gezamenlijke besluitvorming kan een oplossing zijn voor de best mogelijke zorg, aldus De Graaff. Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden moeten een weg vinden in de driehoeksverhouding tussen zorgverlener, patiënt en familie. Oudere, ervaren artsen en verpleegkundigen lijken daar beter in te slagen.
‘Zij leggen uit hoe het in Nederland gaat en waarom het zo gaat, en zij vragen de patiënt wat hij wil weten en welke wensen hij heeft. Het is heel belangrijk verbinding te maken met de patiënt én met de familie.’

Lees de blog van Nursing-expert Paul Vogelaar ‘Palliatieve zorg allochtone patiënten’.


Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Applaus voor jou Jos, dit onderwerp intrigeert mij al jaren. Je eigen referentiekader is natuurlijk waar je vanuit gaat, maar laten we ons nu eens openstellen voor ideen die misschien niet je eigen zijn om zo optimale zorg voor de individuele patient te leveren, dat zou ik zelf als patient ook willen!

 3. We nemen de invloed van cultuur als vanzelfsprekend en het valt ons pas als we in aanraking komen met verschillen.De meest voorkomende reactie is: “zi oiets is toch te gek”,”kom nou, zo doen we dat niet hier”,”ze passen zich maar aan aan ons”, “ze houden zich iet eens aan bezoekregels”.
  We vergeten daarbij dat deze reacties voortkomen uit onze eiegen cultuur die we gemakshalve maar even aannemen als standaard voor ons eigen reagaren,bevinden en handelen.
  Het is immers toch vanzelfsprekend dat mensen zich aanpassen als ze in het ziekenhuis en onze werkroutines in de gezondheidszorg, als iemand zijn hand uitsteekt dan geef je hem een hand..toch??
  De bevolking wordt internationaler en de gezondheidszorg ook, verschillnde talen en taalbeheersing geven communicatiestoornissen in onze maatschappij..in de gezondheidszorg dus ook.Hetzelfde geldt voor agressie..De gezondheidszorg is integraal onderdeel van de maatschappij en die maatschappij komt ook daar tot uiting.Het is geen veilig geisoleerd eiland waar `goed`voor mensen wordt gedaan.
  De principes die geleden binnen transculturele zorg/overbruggen van cultuurverschillen/ zijn ook direct van toepassing voor de algemene zorg.Cetraal staat steeds de vraag `HOE iemand naar eigen bevinden het best verzorgd-benaderd kan worden.
  Alleen hebben we de neiging onze /Nederlandse/procedures zonder meer maar even van toepassing te verklaren bij iemand die dat volkomen vreemd is of die zich daar ongemakkelijk en niet begrepen bij voelt

 4. Onder het kopje ‘Kwaliteit van leven’ is waarschijnlijk een zin weggevallen. Daardoor lijkt het nu alsof de Nederlandse zorgverleners vinden dat het moment van overlijden in Gods handen ligt. Een mooie gedachte, maar dit zal de mening zijn van het merendeel van de religieuze Turken en Marokkanen, niet van de gemiddelde zorgverlener.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.