Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Als je twijfelt over je salaris

Het blijft een spraakmakend onderwerp in de zorg: salarissen in de zorg. Verzorgenden zijn hard nodig, maar dat lees je niet af aan het salarisstrookje. Toch is de tijd rijp om eisen te stellen. Ook als het om geld gaat. Deze tips kunnen je op weg helpen.

 

Bekijk je functieomschrijving eens. Vergelijk deze eventueel met collega’s die volgens jou hetzelfde werk doen. Let erop dat de omschrijving zo ruim is dat je niet snel uit je functie groeit. Een uitbreiding van taken betekent niet automatisch een verzwaring van de functie. Zijn er meer verantwoordelijke taken bijgekomen die niet passen bij jou functieomschrijving? Stap dan naar je leidinggevende of naar de afdeling P&O en vraag om een toelichting over de wijze waarop je bent ingeschaald en op welke voorwaarde. Daar heb je recht op.

– Ben je lid van een vakbond of een beroepsvereniging? Dan kun je het beste eerst door de bond laten narekenen of je in de juiste schaal zit. Het voordeel hiervan is dat je dan ook zeker weet of je werkelijk in je recht staat. Soms blijkt uit een herwaardering dat je juist minder verantwoordelijke taken bent gaan doen. Als de functiewaardering dan lager uitpakt, kom je ook in een lagere schaal te zitten. Blijf je van mening verschillen dan kun je een bezwaarprocedure starten om te kijken of je een schaal hoger kunt komen. Een bond of een beroepsvereniging kan je daarbij helpen. Volgens Nu’91 startten heel veel verzorgenden een dergelijke procedure, zowel binnen de verzorg- en verpleeginstellingen als in de thuiszorg.

– Vind je dat je te weinig verdient?

Kijk dan of je ergens anders meer betaald krijgt. Zorginstellingen staan te springen om verzorgenden. Vaak worden nieuwe verzorgenden hoger ingeschaald vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Dit lijkt niet eerlijk ten opzichte van de zittende collega’s met dezelfde functie, maar een werkgever mag naar boven afwijken van de FWG-richtlijn. Ook loont het de moeite om over periodieken te onderhandelen. Probeer bijvoorbeeld af te spreken dat je na een jaar goed functioneren één of twee periodieken extra krijgt

– Werk je vaak langer zonder dat je die tijd vergoed krijgt?

Ga dan met je leidinggevende om de tafel zitten. Leg uit dat je werkzaamheden meer tijd vergen dan de uren die je er voor betaald krijgt. Het betekent dat je dus in je eigen tijd nog bezig bent met je werk. Dat doet je baas ook niet. Wie extra werkt, moet ook extra verdienen. Kom voor jezelf op en bedenkt dat er krapte op de arbeidsmarkt is. Je bent hard nodig binnen je instelling. Krijg je geen overeenstemming? Schakel dan een bond in voor hulp. Of kijk uit naar een andere baas!

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden, juni 2008. Auteur: Caroline Hanrath

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.