Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Als topsporter leer je omgaan met feedback’

Verpleegkundige en profwielrenster Anna van der Breggen (25) zette haar wielercarrière een poos op een lager pitje om haar verpleegkundestudie af te kunnen maken. Toch won ze afgelopen zomer zowel de Giro Rosa als La Course by Le Tour de France, twee grote internationale wielerwedstrijden voor vrouwen. Wat kunnen collega's leren van haar topsportmentaliteit?
‘Als topsporter leer je omgaan met feedback’

1 Zijn er overeenkomsten tussen wielrennen en verplegen?

‘Ja, die zijn er zeker! Met name de samenwerking in een team is voor beide belangrijk. Hoe beter de samenwerking en communicatie in de verpleging, des te hoger de kwaliteit van zorg en het werkplezier. In het wielrennen zorgen plezier en goed samenwerken voor betere prestaties.’

2 Gebruik je je verpleegkundige skills ook in het peloton?

‘Haha nee, eigenlijk niet. Ik weet wat beter hoe ik mijn eigen wonden kan verzorgen, maar gelukkig heb ik dat nog niet vaak hoeven doen. Daar hebben we een professioneel team voor. Andersom wil ik later wel de kennis en vaardigheden die ik opdoe als topsporter, inzetten in mijn toekomstig werk als verpleegkundige. In topsport heb je heel duidelijk een doel. Daar vecht je voor, daar heb je alles voor over. Je leert bovendien heel goed omgaan met tegenslag en feedback. De dingen waar je iets minder goed in bent, ontwikkel je daardoor snel. Als ik later weer de verpleging in wil, kan ik die kwaliteit zeker gebruiken.’

3 Wat kunnen verpleegkundigen leren van jouw topsportmentaliteit denk je?

‘Vechten voor wat je wil bereiken, voor jezelf of voor de patiënt/cliënt. Werken met ambitie en volledige inzet. Niet alleen werken omdat het moet gebeuren, maar streven naar de beste zorg, ontwikkelingen en kwaliteit. En dat kun je alleen met een goed team om je heen.’

4. Als je móet kiezen, voor welke carrière kies je dan: verplegen of fietsen? En waarom?

‘Voor nu: fietsen, omdat ik dat niet mijn hele leven kan blijven doen. Wat ik daarna ga doen weet ik nog niet, en dat vind ik ook niet erg. Ik geniet van wat ik nu heb, en zie wel wat er op mijn pad komt.’

Waarom feedback geven?

Waarom is feedback geven en ontvangen soms zo moeilijk? 5 vragen aan verpleegkundige en trainer Mark de Jong. Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.