Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alternatief voor vingerprik bij diabetes

Een speciale techniek waarbij de bloedsuikerwaarde wordt bepaald met behulp van licht moet de vingerprik voor diabetespatiënten in de toekomst overbodig maken.

Dat meldt het Diabetesfonds. Zij ontwikkelden samen met innovatieorganisatie TNO een apparaat waardoor vingerprikken straks niet meer nodig zijn. De speciale techniek wordt ramanspectroscopie genoemd, waarbij een apparaat licht op de huid schijnt. De glucosemoleculen in de huid kaatsen een bepaald licht terug waarmee de glucosewaarden bepaald worden.

De nieuwe meetmethode is inmiddels getest bij ruim 100 patiënten in het ziekenhuis ISALA in Zwolle. De onderzoekers gaan nu testen bij 500 diabetespatiënten. Ze willen de meting nog nauwkeuriger krijgen en het apparaat verkleinen en goedkoper maken. De verwachting is dat dit nog vijf jaar duurt.

Vingerprik

Diabetespatiënten bepalen de bloedglucosewaarden om inzicht te krijgen in het verloop van de waarden en het effect van de behandeling en leefstijl van de patiënt. Adequate regulatie van de bloedglucosewaarden is belangrijk om complicaties te voorkomen of uit te stellen, denk aan perifeer vaatlijden, slechter zien of nierfalen. Bij een vingerprik is het soms lastig om een bloeddruppel te verkrijgen. In Nursing oktober vertelden diabetesdeskundigen dat er nog vaak verkeerd wordt geprikt.

Bekijk hieronder het filmpje dat wetenschapper Diederik Jekel over de nieuwe meetmethode maakte in opdracht TNO.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.