Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 alternatieven voor WhatsApp in de zorg

Liever geen WhatsApp in de zorg, zei de Autoriteit Persoonsgegevens vorige maand. Maar wat dan wel?
whatsapp anp.jpg

1. Kanta Messenger Gratis app met versleutelde data. Heeft ook een oplossing voor het onveilige opslagprobleem: foto’s worden niet opgeslagen tussen de vakantiefoto’s, maar in een apart werkalbum. Werkt niet op basis van telefoonnummers zoals WhatsApp, maar op basis van fysiek contact en uitwisseling van een soort (QR-)barcode. Voordeel: het is niet organisatiegebonden, zodat zorgverleners die werkzaam zijn bij verschillende ziekenhuizen toch met elkaar kunnen communiceren. Nadeel: je moet elkaar ontmoeten om codes uit te wisselen.

Volgens oud-verpleegkundige en eHealth-ontwikkelaar Geert Klein Breteler is er nog geen volwaardig alternatief voor WhatsApp, maar zullen we af moeten van het idee van een gratis app. Lees meer>>

2. MeXtra Messenger-app is onderdeel van online patiëntendossier, met rapportagemodule à la Facebook. Gratis app, alleen voor houders van MeXtra-account. Prijs account: € 4 per actieve cliënt/patiënt per maand).MD Linking Linkedin-achtige berichtendienst, met versleutelde data, die zijn beveiligd met wachtwoorden. Patiëntgegevens kunnen na afloop vernietigd worden. Gratis app. Verdiensten moeten komen uit een database met instructievideo’s, vacatures, studiemateriaal en medische artikelen. Vooralsnog alleen voor artsen.

3. IQ Secure Messenger Lijkt nog het meeste op WhatsApp, maar dan beveiligd en voor de zorg. Belangrijk verschil en gelijk ook een nadeel is dat je de app niet kunt downloaden in de store, maar dat de zorginstelling waar je werkt de dienst moet afnemen.

4. Signal Niet speciaal voor de zorg, maar deze (gratis) app wordt wel gezien als de veiligste manier om veilig data over te seinen. Populair onder journalisten en advocaten die hun communicatie geheim moeten houden. Nadelen: nog geen inlog en nog niet wijdverbreid, Vereist iOS 8.0 of nieuwer, alleen met iPhone, iPad en iPod touch. 

5. Boomer Wond Zorg App In een veilige omgeving communiceren en foto’s delen over de wondzorg met medebehandelaars. Voordeel: veilige centrale opslag van foto’s, zodat alle behandelaars mee kunnen kijken met de vordering van de behandeling. Nadelen: aparte app voor wondzorg en vooralsnog alleen beschikbaar voor Android (2.3.3 en hoger).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.