Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alzheimerpatiënt: ‘Behandel me normaal’

Mensen met Alzheimer willen het liefst dat hun vrienden gewoon grappen blijven maken, en hen als hun gelijke behandelen.

Deze boodschap probeert Alan Beamer zijn omgeving mee te geven via een videoboodschap, gefilmd door zijn vrouw Mary Beth. De video riep wereldwijd veel reacties op van mensen met de ziekte van Alzheimer, die zich ook anders behandeld voelen door hun omgeving, en hieronder lijden.

Videoboodschap
De 66-jarige Beamer uit Michigan heeft twee jaar geleden de diagnose Alzheimer gekregen. Sindsdien wordt hij volgens de videoboodschap door vrienden gemeden, en vertellen ze hem niet veel meer over hun eigen leven. ‘Ik wil dat ze weer gewoon grapjes met me maken’, vertelt hij geëmotioneerd.

Er zijn veel inspirerende ideeën voor mensen met dementie, waar verzorgenden en verpleegkundigen iets aan kunnen hebben. Klik hier voor een top 10>>

Zijn video werd duizenden keren gedeeld op social media, en is inmiddels ruim een miljoen keer bekeken. Er komt ook veel respons van andere mensen met Alzheimer, die zich in zijn verhaal herkennen. ‘Het is alsof er een rood kruis op je deur geverfd is’, vertelt een van hen. ‘Mensen zijn bang, ze weten niet wat ze moeten zeggen’, vervolgt een ander.  Een van de grootste stigma’s is volgens aan andere Alzheimerpatiënt dat mensen opeens denken dat hij nu een idioot is. ‘Ik ben nu niet opeens een idioot, ik kan me gewoon wat minder herinneren.’ Hij doet ook een verzoek aan zijn naasten: ‘Alsjeblieft, houd me zolang mogelijk in jouw leven.’

Dementievriendelijke samenleving 
Het verhaal van Beamer is actueel, omdat de werkgroep ‘Vanuit dementie bekeken’, onlangs aan staatssecretaris van Rijn adviseerde om mensen met dementie en hun naasten handvatten te bieden die ervoor zorgen dat mensen met dementie volwaardig mee kunnen doen, zonder taboe, schaamde of stigmatisering. In deze werkgroep zit hoogleraar Anne Mei, een van de initiatiefnemers van de Dementie Verhalenbank. Op dit online platform kunnen mensen met dementie en hun naasten vertellen hoe zij de dementie ervaren.

Bekijk hieronder de video van Alan Beamer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.